«Τρίζει» η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον; Αναφορές για επιστολές δυσπιστίας βουλευτών των Τόρις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Έως και δώδεκα δυσαρεστημένοι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος φέρονται να έχουν υποβάλει επιστολές προς το αρμόδιο κομματικό όργανο με τις οποίες εκφράζουν τη δυσπιστία τους στο πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον.

Την πληροφορία μεταφέρουν πολιτικοί συντάκτες βρετανικών εντύπων, με την Daily Telegraph να επικαλείται περισσότερους τους ενός βουλευτές. Ένας εξ αυτών, υπεύθυνος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, παραδέχεται ότι η «υπόθεση» αυτή τη στιγμή είναι πως οι επιστολές έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή 1922.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, μέχρι το 15% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας να καταθέσει επιστολή δυσπιστίας, κάτι που θα προκαλούσε διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη, μόνο οι υπογράφοντες βουλευτές και ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι έχουν γνώση των επιστολών που έχουν ήδη υποβληθεί. Ο σερ Γκρέιαμ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Πάντως ο ίδιος βουλευτής που μίλησε στην Telegraph τόνισε ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 50 επιστολών που απαιτούνται για μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία με βάση την παρούσα κοινοβουλευτική δύναμη των Συντηρητικών. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά η εξέλιξη προξενεί ένα «άγχος» στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πληροφορία έρχεται μετά από εβδομάδες καταγεγραμμένης δυσαρέσκειας πολλών Συντηρητικών βουλετών, από διάφορες πτέρυγες του κόμματος, για καταλογιζόμενες λανθασμένες κινήσεις του Πρωθυπουργού Τζόνσον, που με βάση κάποιες δημοσκοπήσεις έχουν δώσει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου στο Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σημείο καμπής θεωρείται ο χειρισμός του σκανδάλου διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Όουεν Πάτερσον. Αν και ο πρώην υπουργός είχε κριθεί ένοχος παραβίασης των κοινοβουλευτικών κανόνων διότι καταφανώς είχε πιέσει υπουργούς να εξυπηρετήσουν συμφέροντα δύο εταιρειών από τις οποίες πληρωνόταν ως σύμβουλος, ο Μπόρις Τζόνσον θέλησε να τον απαλλάξει δίνοντας εντολή στην κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξει σε έκτακτη ψηφοφορία την αλλαγή του συστήματος ελέγχου της διαγωγής των βουλευτών. Κατόπιν των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και του Τύπου, ο Πρωθυπουργός υπαναχώρησε αφήνοντας εκτεθειμένους τους βουλευτές του και οδηγώντας τον κ. Πάτερσον σε άδοξη παραίτηση.

Ακολούθησε μια σειρά άλλων αμφιλεγόμενων κινήσεων και αποφάσεων, όπως η ακύρωση της πολυετούς δέσμευσης για κατασκευή νέας ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής στη ΒΑ Αγγλία.

Το βράδυ της Δευτέρας δε 18 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν και 68 απείχαν από ψηφοφορία επί κυβερνητικής τροπολογίας για αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης της κοινωνικής μέριμνας. Το αποτέλεσμα αυτό έχει εκληφθεί ως επιβεβαίωση της εσωκομματικής δυσαρέσκειας με τον Πρωθυπουργό και την ομάδα των συμβούλων του, με φωνές για αντικατάστασή τους από πιο έμπειρους τεχνοκράτες.

Βουλευτής σχολιάζει στη Sun ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είναι σαν τον Ζοσέ Μουρίνιο, ήταν καλός πριν από μία δεκαετία».

Η εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού κορυφώθηκε μετά από τη χαοτική ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας τη Δευτέρα, όταν μεταξύ άλλων ο κ. Τζόνσον έκανε παύση μισού λεπτού ψάχνοντας τη σωστή σειρά των χαρτιών του, έκανε εκτενή αναφορά στην εμπειρία του από την επίσκεψη στο θεματικό πάρκο της Peppa Pig και μιμήθηκε τους ήχους αυτοκινήτου.

Η εμφάνιση αυτή υποχρέωσε την Ντάουνινγκ Στριτ να διαβεβαιώσει την Τρίτη ότι ο Πρωθυπουργός «δεν τα έχει χάσει».