Τριβές στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τη Γεωργία ότι κατέλαβε παράνομα δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός της, γεγονός που αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
Οι αρχές της Γεωργίας από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι «εκπλήσσονται» με το ρωσικό ισχυρισμό και ότι απλώς φρουρούν τις βάσεις για να μην λεηλατηθούν πριν να παραδοθούν και επισήμως στην Τιφλίδα.
Μολονότι η Μόσχα έχει υποσχεθεί να αποσυρθεί από τις βάσεις της στη Γεωργία (απομεινάρια της σοβιετικής εποχής), δεν έχει οριστεί ακόμη η καταληκτική ημερομηνία που θα γίνει αυτό. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας χαρακτηρίζει τις ενέργειες των γεωργιανών αρχών ως «κατάφωρη παραβίση των διακρατικών συμφωνιών». Η ενέργεια αυτή, πάντα κατά τη Μόσχα, έγινε σε μια στιγμή που «ετοιμάζονταν τα αντικείμενα για να παραδοθούν στη Γεωργία, γεγονός για το οποίο είχε ενημερωθεί η στρατιωτική ηγεσία της χώρας».
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία είναι τεταμένες από την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το 1991. Η Τιφλίδα κατηγορεί τη Μόσχα ότι υποστηρίζει κρυφά τις αποσχισθείσες επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ενώ η Ρωσία υποστηρίζει πως η Γεωργία δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να κυνηγήσει τους Τσετσένους αυτονομιστές.
Γεωργιανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία υπερβάλει όσον αφορά την τοποθέτηση φρουρών στις δύο βάσεις, μία στην Τιφλίδα και μία στο Βαζιάνι. Ανέφεραν μάλιστα ότι και οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να τοποθετήσουν φρουρούς στο χώρο για να αποτρέψουν τυχόν κλέφτες. «Δεν είμαστε τρελοί για να μπούμε στο χώρο μιας βάσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Γκίβι Γιουκουρίτζε.
Πηγή: skai.gr