Τρίτος Ρώσος υπήκοος κατηγορείται από τη Βρετανία για την επίθεση με Νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική εισαγγελία έδωσε το πράσινο φως για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός τρίτου Ρώσου υπηκόου για την επίθεση με χρήση της τοξικής ουσίας Νόβιτσοκ κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι το Μάρτιο του 2018.

Από την επίθεση είχε πεθάνει η κάτοικος της περιοχής Ντων Στέρτζες και είχε τραυματιστεί ο αστυνομικός Νικ Μπέιλι, ενώ οι Σκρίπαλ κατάφεραν να αναρρώσουν πλήρως.

Ο τρίτος ύποπτος είναι ο Ντένις Σεργκέεφ, ο οποίος μαζί με τους δύο άλλους κατηγορούμενους Ανατόλι Τσεπίγκα και Αλεξάντερ Μίσκιν πιστεύεται ότι ήταν μέλη της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών GRU.

Κατά τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας, ο Σεργκέι ήταν ο πιο υψηλόβαθμος από τους τρεις και είχε επίσης ταξιδέψει στη Βρετανία ενεργώντας ως ο συντονιστής της τοξικής επίθεσης.

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά με την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι υπεύθυνη για το θάνατο του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο με δηλητηρίαση από πολώνιο-210 στο Λονδίνο το 2006 είναι η Μόσχα.
 

Πηγή: skai.gr