Τριντό: Οι δωρεές από ξένες εταιρείες δεν θα επηρεάσουν την πολιτική μας

πηγή: AP

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προειδοποίησε σήμερα ότι οι δωρεές προς τον Καναδά ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από ξένες εταιρείες, όπως η κινεζική Huawei, δεν θα επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της Οτάβας.

"Δεχόμαστε αυτές τις δωρεές πολύ ανοιχτά", δήλωσε ο Τριντό κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου.

"Αλλά δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις μας. Δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις μας τα επόμενα χρόνια σε σχέση με άλλες προκλήσεις", δήλωσε. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν οι δωρεές της Huawei στον Καναδά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, που αποτελεί το επίκεντρο μιας διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες, η Huawei έστειλε στον Καναδά πάνω από ένα εκατομμύριο μάσκες, 30.000 γυαλιά προστασίας και 50.000 ζευγάρια γάντια, σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Globe and Mail.

"Πολλές εταιρείες καταβάλλουν παρόμοιες προσπάθειες και έχουμε την τύχη να είμαστε σε θέση τεχνολογικά και οικονομικά να βοηθάμε τον καναδικό λαό", δήλωσε εκπρόσωπος της Huawei στο Κεμπέκ σε ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που αναφέρει η Globe and Mail.

Τον Ιανουάριο, η καναδική δικαιοσύνη επιφυλάχθηκε να αποφανθεί αν θα συνεχίσει ή όχι τη διαδικασία έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Γιανγκζού, που κατηγορείται για τραπεζική απάτη από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της Huawei την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε προκαλέσει μια πρωτοφανή κρίση μεταξύ του Καναδά και της Κίνας.

Ο Καναδάς αναμένεται επίσης να αποφασίσει τους επόμενους μήνες εάν θα επιτρέψει στην Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στην επικράτειά του, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες που επικαλούνται κινδύνους κατασκοπείας ή δολιοφθοράς δυτικών δικτύων.

Σε μια προσπάθεια να διευθετήσει το θέμα της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού, ο Καναδάς θα κατασκευάσει 30.000 αναπνευστήρες, ανακοίνωσε ο Τριντό, που επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τους ξένους προμηθευτές.

Σήμερα το μεσημέρι ο Καναδάς κατέγραφε 17.065 κρούσματα κορωνοϊού και 369 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ