Τριγμοί στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα

Ο ηγέτης των γάλλων Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα πως ο ΖανΜαρί Μποκέλ, ο οποίος διορίστηκε υφυπουργός Συνεργασίας στη νέα δεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας, εκ των πραγμάτων έχει τεθεί εκτός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με την έλευση του Μποκέλ η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει στις τάξεις της τρεις προσωπικότητες από την Αριστερά, που όλες τους ασχολούνται με τον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της Γαλλίας, μετά τον ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ και τον υφυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ΖανΠιερ Ζουγιέ.

Ο Μποκέλ, εκ των πραγμάτων έχει τεθεί εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν υπάρχει διαδικασία αποκλεισμού, ισχύει ότι και με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος διορίστηκε ΥΠΕΞ στις 18 Μαΐου και ξαναδιορίστηκε σήμερα στην ίδια θέση, τόνισε ο Ολάντ.

Στεκόταν στα δεξιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος και βρίσκεται στη δεξιά, τελεία και παύλα. Είναι ζήτημα προσωπικής ελευθερίας. Ήταν ένας απόστολος του ‘μπλαιρισμού’ και άδραξε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, πρόσθεσε.

Υποστηρικτής ενός φιλελεύθερου σοσιαλισμού, ο Μποκέλ ήταν ένας από τους λιγοστούς δεδηλωμένους θαυμαστές του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η νέα γαλλική κυβέρνηση, αναθεωρημένη και συμπληρωμένη έπειτα κι από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ορκίστηκε σήμερα, έχουσα ως στόχο να εκφράσει τη βούληση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για ποικιλία και άνοιγμα προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις.
Πηγή: skai.gr