Τρας σε Τσαβούσογλου: Να παρακάμψουμε το ρωσικό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό της.

Σφοδρή επίθεση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία. Κατηγόρησε τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί την επισιτιστική ασφάλεια ως «ανάλγητο εργαλείο πολέμου».

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε από την Άγκυρα όπου συναντήθηκε το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η κρίση εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών πρέπει να επιλυθεί εντός του επόμενου μήνα, ειδάλλως θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» για όλο τον κόσμο.

Η κα Τρας είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον οικοδεσπότη της ότι συζήτησαν το θέμα και τη συνεργασία επ' αυτού, καθώς η Τουρκία έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτήν την προσπάθεια.

Η υπουργός είπε πως η Βρετανία προσφέρει τη δική της τεχνογνωσία με ιδέες για να παρακαμφθεί ο ρωσικός αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας, σημειώνοντας πάντως ότι «θα απαιτηθεί διεθνής προσπάθεια».

Κατηγόρησε δε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο» και την επισιτιστική ασφάλεια ως «ανάλγητο εργαλείο πολέμου». Όπως πρόσθεσε, η Ρωσία «σταματά την εξαγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών σε όλο τον πλανήτη, κρατώντας τον κόσμο όμηρο».

Κατέστησε σαφή τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι τα εμπορικά πλοία πρέπει να έχουν ασφαλή διάπλου από τα ουκρανικά λιμάνια. Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών «αλλά δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να καθυστερεί και να κωλυσιεργεί».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη καταγγελίες ότι ουκρανικά σιτηρά έχουν κλαπεί από τους Ρώσους και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει κλεμμένα σιτηρά από οποιαδήποτε χώρα να φτάσουν στην Τουρκία.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης την εμβάθυνση και επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η άμυνα και η ασφάλεια, η τεχνολογία, η γεωργία και οι υπηρεσίες, όπως είπε η Λιζ Τρας.

Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε επίσης στον κ. Τσαβούσογλου την πλήρη στήριξη του Λονδίνου στην υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι η προσεχής σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν είναι «σαν ημερομηνία λήξης» για την απόφαση περί ένταξης των δύο χωρών και ότι πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια.

Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί σήμερα και ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας. Στις επαφές του αναμένεται να συζητηθούν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, με πιθανή την κουβέντα για τουρκική αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon.