Τρας: Η Ρωσία μετατρέπεται σε έναν «παγκόσμιο παρία»

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι η Ρωσία μετατρέπεται σε έναν «παγκόσμιο παρία» και προέτρεψε χώρες να την απομονώσουν περαιτέρω ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για παραβιάσεις δικαιωμάτων σε «βιομηχανική κλίμακα», είπε στο Συμβούλιο ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της «εργάζονται για να πιέσουν το καθεστώς Πούτιν πιο σκληρά, σφίγγοντας σταθερά τη μέγγενη».

«Προτρέπω τα κράτη να καταδικάσουν τις φρικτές ενέργειες της Ρωσίας και να την απομονώσουν στη διεθνή σκηνή», είπε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η Βρετανία, όπως και η Ρωσία, είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου σε αυτό το φόρουμ των 47 μελών του ΟΗΕ. Αν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, στέλουν μήνυμα με πολιτική βαρύτητα και εξουσιοδοτούν έρευνες για παραβιάσεις, όπως αυτή που αναζητούν ορισμένα μέλη για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Στην ίδια ομιλία, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο Πούτιν «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βιομηχανική κλίμακα και ο κόσμος δεν θα το ανεχθεί». «Μαζί, έχουμε το ηθικό καθήκον να αντισταθούμε στην επιθετικότητα – ειδικά όταν προέρχεται από μέλη αυτού του ίδιου του Συμβουλίου», είπε.

Απευθυνόμενη προς τον αντιπρόσωπο της Ρωσίας, είπε: «Η Ρωσία θα έπρεπε να ντρέπεται που βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ