Τραγωδία μνημειωδών διαστάσεων

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση με πυροβόλο όπλο στην ιστορία των ΗΠΑ σημειώθηκε τη Δευτέρα σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτίζινια, όταν 24χρονος φοιτητής από τη Σανγκάη άνοιξε πυρ αρχικά μέσα στις εστίες και εν' συνεχεία στις αίθουσες διδασκαλίας, σκορπίζοντας το θάνατο σε φοιτητές και προσωπικό.

Απολογισμός του μακελειού ήταν χάσουν τη ζωή τους 33 φοιτητές και να τραυματιστούν άλλοι 15, εκ των οποίων οι 5 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία εκτιμά ότι τα κίνητρα του δράστη, που αυτοκτόνησε, ήταν προσωπικής φύσης, ενώ το FBI απέκλεισε την περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.

Πάντως, οι αρχές δέχτηκαν έντονες επικρίσεις γιατί δεν ενημέρωσαν επαρκώς για τις δύο πρώτες δολοφονίες που σημειώθηκαν στο χώρο του ιδρύματος.

Οι αστυνομικοί ερευνούσαν τη σκηνή του πρώτου εγκλήματος, στην εστία Γουεστ Άμπλερ Τζόνστον Χολ, όταν ειδοποιήθηκαν για τη δεύτερη επίθεση στο κτήριο Νόρις Χολ όπου στεγάζονται οι αίθουσες διδασκαλίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του πανεπιστημίου, στο Νόρις Χολ ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί περνώντας από τη μία αίθουσα στην άλλη. Κάποιες από τις εξωτερικές πόρτες είχαν κλειδωθεί από μέσα με αλυσίδες.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Τσαρλς Στέγκερ, υπερασπίστηκε την απόφαση του ιδρύματος να περιμένει για δύο ώρες προτού ενημερώσει τους φοιτητές για το πρώτο επεισόδιο, λέγοντας ότι η αστυνομία πίστευε πως ο δράστης είχε φύγει από το χώρο και ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.

Όταν άρχισαν να φτάνουν οι πληροφορίες για τη σφαγή στο Νόρις Χολ τέθηκε σε λειτουργία ένα σύστημα ειδοποίησης με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καλούσαν τους φοιτητές να μείνουν μέσα στα δωμάτιά τους και να μην πλησιάζουν στα παράθυρα γιατί κυκλοφορούσε ένας ένοπλος στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Στέγκερ, στάλθηκαν 36.000 μηνύματα, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε κινητά τηλέφωνα όμως πολλοί δεν τα έλαβαν εγκαίρως γιατί κατευθύνονταν ήδη προς τις τάξεις.

Τον αποτροπιασμό του για το μακελειό και τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, ενώ για τραγωδία μνημειωδών διαστάσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του πανεπιστημίου.

Αυτοσχέδιο μνημείο. Εκατοντάδες φοιτητές, με δάκρυα στα μάτια, συγκεντρώθηκαν γύρω από το μνημείο πολέμου του πανεπιστημίου και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών συμφοιτητών τους.

Το κρύο και οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή δεν επέτρεψαν στους φοιτητές να πραγματοποιήσουν αγρυπνία, ορισμένοι από αυτούς όμως έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο μνημείο, στο σχήμα του λογότυπου του πανεπιστημίου, και άφησαν μηνύματα στη μνήμη όσων πέθαναν.

Στο πανεπιστήμιο, που απέχει 740 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον, φοιτούν περίπου 26.000 φοιτητές από αυτούς το 10% είναι ξένοι. Όμως μόνο 9.000 φοιτητές ζουν στις φοιτητικές εστίες.
Πηγή: skai.gr