Τουσκ: Πιθανή μια καθυστέρηση του Brexit αν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης

Μια σύντομη παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι δυνατή υπό προϋπόθεσεις, ώστε να δοθεί η ευκαιρία έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης από βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Διευκρίνισε ότι παραμένει ανοιχτό το ακριβές χρονικό διάστημα μιας παράτασης. Τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία αποχώρησης για το Brexit που διαπραγματεύθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξανανοίξει.

«Αν οι ηγέτες εγκρίνουν τις προτάσεις μου και υπάρξει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση της παράτασης με γραπτή διαδικασία. Παρόλα αυτά, αν διαπιστωθεί ανάγκη, δεν θα διστάσω να καλέσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι «ακόμα κι αν η ελπίδα για τελική επιτυχία φαίνεται αδύναμη, ακόμη και απατηλή, και παρόλο που ο κόπος για την πραγμάτωση του Brexit γίνεται όλο και περισσότερο ορατός και δικαιολογημένος, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση - μέχρι την τελευταία στιγμή - μιας θετικής λύσης».

Ανέφερε δε ότι όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης η Ε.Ε. αντέδρασε με υπομονή και καλή θέληση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό δεν θα αλλάξει και σε αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή.

Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε νωρίτερα πως το σώμα θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία Brexit είναι η 29η Μαρτίου, με την Μέι να ζητά παράταση έως τις 30 Ιουνίου.