«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Σε σχετικό tweet του λέει πως: «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει τις ανησυχίες μας σχετικά με τις κινήσεις της, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου.»

 

Συνάντηση με Αναστασιάδη

«Είναι σημαντικό όλη η ΕΕ να είναι ενωμένη πίσω από την Κύπρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε μηνύματα ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις αρχές του κράτους δικαίου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ για όλες τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις νέες τουρκικές παραβιάσεις, λέγοντας πως «αποτελούν μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας».

O Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή συνάντηση, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, στο οποίο θα συζητηθούν οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ  κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες, λέγοντας ότι δεν υπονομεύουν μόνο τις προσπάθειες επανέναρξης της διαδικασίας στο Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποιεί επισκέψεις στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του.

 

Πηγή: skai.gr