Τούρκος στρατιώτης νεκρός σε επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ιράκ

Ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε χθες βράδυ σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης των δυνάμεων της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Ένας από τους ηρωικούς αδελφούς μας στα όπλα σκοτώθηκε στην επίθεση» εναντίον τουρκικής βάσης στην περιοχή Μπασίκα, στην επαρχία της Μοσούλης, ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως από τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν, μόνο η μία πέτυχε τον στόχο της.

Ένα ιρακινό παιδί τραυματίστηκε όταν χωριό επλήγη από μια δεύτερη από τις ρουκέτες. Ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε οπλισμένο UAV για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην περιοχή και έλαβαν τα «απαραίτητα μέτρα», πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο δεν υπέδειξε ποια οργάνωση μπορεί να ευθυνόταν.

Ο Εμέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι οι δράστες θα «πληρώσουν το ίδιο τίμημα».

Λίγη ώρα προτού ανακοινωθεί η επίθεση στην Μπασίκα, μερικά χιλιόμετρα πιο κει, πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τη βάση του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι.

Δεν είναι σαφές ως εδώ αν οι δύο ενέργειες συνδέονταν κατά κάποιον τρόπο.

Η χθεσινή επίθεση στην Αρμπίλ ήταν – τουλάχιστον με βάση όσα είναι γνωστά – η πρώτη με τη χρήση UAV εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συνεχής ροή επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων για τις οποίες η Ουάσινγκτον επιρρίπτει την ευθύνη σε φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ