Τούρκος στρατηγός προειδοποιεί για ισλαμιστική απειλή

O Tούρκος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε σήμερα ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των ενόπλων δυνάμεων να εκφράζουν την άποψή τους επί του θέματος, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της ανάμειξης των στρατιωτικών στα πολιτικά πράγματα της γείτονος. «Σήμερα λεω μετά λύπης μου ότι, αν και ορισμένοι κύκλοι δεν το αποδέχονται, η αντιδραστική (ισλαμιστική) απειλή αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις», δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγκ, μιλώντας σε σπουδαστές της στρατιωτικής ακαδημίας της Αγκυρας.
"Το να μετατρέπει κανείς τη θρησκεία σε ιδεολογία θα έχει ως αποτέλεσμα την πολιτικοποίησή της και τότε η θρησκεία θα είναι ο μεγάλος χαμένος», πρόσθεσε ο στρατηγός, κατηγορώντας τους ισλαμιστές ότι υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους «υπομονετικά και συστηματικά».
Οι δηλώσεις αυτές του τούρκου στρατηγού ερμηνεύονται ως αιχμή κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ρίζες του οποίου στο πολιτικό Ισλάμ προκαλούσαν ανέκαθεν την απαρέσκεια του στρατού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα Χανς-Γεργκ Κρέτσμερ, καυτηρίασε την τακτική του στρατού να εκφράζει τις απόψεις του «για κάθε σχεδόν πτυχή του δημόσιου βίου», μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση και η θρησκεία.
Απαντώντας στην κριτική της ΕΕ ο Μπασμπούγκ, υπ` αριθμόν 2 στη στρατιωτική ιεραρχία, τόνισε ότι οι στρατηγοί έχουν χρέος να παρεμβαίνουν στην πολιτική, όταν πρόκειται να υπερασπισθούν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και τις εθνικές αξίες.
"Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέκαθεν υπερασπίσθηκαν και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το εθνικό κράτος, το ενωτικό κράτος και το κοσμικό κράτος», είπε.
Ο τουρκικός στρατός επενέβη δυναμικά στην πολιτική τέσσερις φορές τα τελευταία 50 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr