Τουρκοευρωπαϊκή Κοινότητα προτείνει η Πλάσνικ

Τη δημιουργία ''Τουρκοευρωπαϊκής Κοινότητας'' που θα ρυθμίζει «πολύ συντροφικά» τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς η Τουρκία να επιτύχει αμέσως την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ σε συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα, αναφερόμενη στις πιθανότητες της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Πλάσνικ, δεν μπορούν να προβλεφθούν οι πιθανότητες μιας τουρκικής ένταξης, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν ενδιάμεσα βήματα και εναλλακτικές επιλογές. Η ίδια θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ένα διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις, μια αναστολή των διαπραγματεύσεων για τουλάχιστον έναν χρόνο, κάτι που προκύπτει και από τα δεδομένα της εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία.

Διάλειμμα διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως στη χώρα αυτή θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο δύο εκλογικές αναμετρήσεις, βουλευτικές και προεδρικές, ενώ το 2008 διεξάγονται (προεδρικές) εκλογές στην Κύπρο.

Για αυτό το χρονικό διάστημα η κ. Πλάσνικ προτείνει να υπάρξει ένα διάλειμμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η Τουρκία να αποσαφηνίσει, εάν θα ακολουθήσει - για παράδειγμα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - τον ευρωπαϊκό δρόμο, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κατόπιν μια πολιτική εκτίμηση της κατάστασης από την πλευρά της ΕΕ.

Δηλώσεις Ταλάτ. Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων στις Βρυξέλλες πριν τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Αλί Ταλάτ τόνισε πως η ¶γκυρα δεν συνδέει με προϋποθέσεις την πρόσφατη πρότασή της για άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, η Τουρκία στοχεύει στην εξεύρεση μιας μεταβατικής λύσης για το επίκαιρο πρόβλημα, στην ενίσχυση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, ώστε να διευκολυνθεί μια γενικότερη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Πηγή: skai.gr