Κλείσιμο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Προϊόν προκατάληψης» η ανακοίνωση των Med-7 - Οι όροι για αποκλιμάκωση με Ελλάδα

Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν χθες, Πέμπτη, την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και της μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην ᾽᾽τουρκική μειονότητα᾽᾽ της Δυτικής Θράκης» υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι..

«Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι  Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν  με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, να μην εμπλέκουν την ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα». 

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Πηγή: skai.gr