Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με παράνομη Navtex: Βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό Γκιουνούζ

Μετά τις σφοδρές λεκτικές επιθέσεις του Ερντογάν τόσο προς την Ελλάδα όσο και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους της έντασης βγάζοντας στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Γκιουνούζ.

Μάλιστα, χθες εξέδωσε και παράνομη Navtex,προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη διενέργεια ερευνών στο Αιγαίο. 

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πριν από λίγο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι δε θα ξανασυναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Όπως είπε «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα 'διεθνοποιήσω' ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, 

«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Αντίστοιχο μήνυμα εξέπεμψε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 τόνισε ότι «δεν πέφτουμε στην παγίδα της όξυνσης με επιλογή του συνομιλητή μας».

Συμπλήρωσε δε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών», ενώ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έκανε μια «εξαιρετική τοποθέτηση στο Κογκρέσο» που «δημιούργησε έντονα αισθήματα περηφάνιας».

Πηγή: skai.gr