Τουρκία: Συλλήψεις «προδοτών» ακαδημαϊκών που υπέγραψαν υπόμνημα Ειρήνης

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε, τις τελευταίες 24 ώρες, δώδεκα ακαδημαϊκούς με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», επειδή συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή που καλούσε την κυβέρνηση να σταματήσει την «σκόπιμη σφαγή και τις απελάσεις Κούρδων» από την χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, περισσότεροι από 1.100 ακαδημαϊκοί από 90 τουρκικά πανεπιστήμια αλλά και συνάδελφοι τους από όλο τον κόσμο, υπέγραψαν ένα δημόσιο υπόμνημα με το οποίο ζητούσαν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει «αμέτρητα» άρθρα της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο Dogan και οι 1.128 υπογράφοντες βρίσκονται κάτω από των εξονυχιστικό έλεγχο των αρχών. Σε περίπτωση που τελικά οδηγηθούν στο δικαστήριο, οι συλληφθέντες κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές έως και 5 χρόνια φυλάκιση. Εν τω μεταξύ ζήτημα ωρών θεωρείται η σύλληψη ακόμη εννέα καθηγητών που βρίσκονται στην λίστα.

Αντιδρώντας σε αυτή την πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής με τίτλο «Δεν συμμετέχουμε σε Αυτό το Έγκλημα», ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τους «αυτο-αποκαλούμενους διανοούμενους», ότι «λειτουργούν για λογαριασμό των ξένων δυνάμεων που θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας». Μάλιστα, χρεώνοντας στους υπογράφοντες «προδοτικά κίνητρα»,  ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε το (ανεξάρτητο) δικαστικό σώμα να παρέμβει.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές, αρκετοί από αυτούς τους ακαδημαϊκούς δέχονται τα πυρά από οργανώσεις εθνικιστών φοιτητών, εντός και εκτός πανεπιστημίων. «Τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους έχουν δημοσιευτεί όχι μόνο στις ιστοσελίδες ακροδεξιών φοιτητικών οργανώσεων, αλλά ακόμη και στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολών με μηνύματα όπως ‘δεν θέλουμε να μας διδάσκουν τρομοκράτες’. Με αυτό τον τρόπο οι ακαδημαϊκοί αυτοί στοχοποιούνται», σχολίασε στον Guardian τούρκος καθηγητής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εν τω μεταξύ,
ο Σύνδεσμος Καθηγητών της Μέσης Ανατολής που εκπροσωπεί πάνω από 3.000 καθηγητές, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι καταπατά την ελευθερία της έκφρασης. Σε επιστολή του Συνδέσμου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζεται ότι «σε ένα σύστημα που οι πρυτάνεις διορίζονται από το κράτος και το ανώτατο εκπαιδευτικό συμβούλιο είναι ελεύθερο να διενεργεί ελέγχους πολιτικών φρονημάτων για ένα ‘απλό’ ψήφισμα ειρήνης, η βάναυση καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας είναι μόνο μία από τις θλιβερές υπομνήσεις των τιμωρητικών πρακτικών, εις βάρος όσων επικρίνουν τις κυβερνητικές πρακτικές».

Ο Ερντογάν κάλεσε όσους ακαδημαϊκούς του εξωτερικού που συνυπέγραψαν το υπόμνημα ειρήνης, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Σλάβοι Ζίζεκ, να επισκεφθούν την περιοχή «για να δουν την αληθινή εικόνα».

Ο διάσημος γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι απέρριψε αμέσως την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου λέγοντας πως «Αν πάω ποτέ στην Τουρκία δεν είναι επειδή με προσκαλεί ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά επειδή μου το ζητούν αρκετοί θαρραλέοι, πολιτικοί αντιρρησίες που δέχονται απίθανες πιέσεις εδώ και χρόνια».

Πηγή: Πηγές: The Guardian/ Hurriyet - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας