Στην Αγία Σοφία σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν - Εγκαινιάζει αναστηλωμένο «μεντρεσέ»

Την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα επισκεφτεί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εγκαινιάσει ιεροσπουδαστήριο (μεντρεσές).

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, το ιεροσπουδαστήριο, είχε χτιστεί δίπλα στην Αγία Σοφία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα το κτίριο να πέσει.

Μετά την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το ιεροσπουδαστήριο αναστηλώθηκε και θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία από Μουσείο σε τζαμί περιφρονώντας το γεγονός ότι αποτελεί Μνημέίο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco και αναιρώντας την απόφαση του ίδιου του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ που την είχε μετατρέψει σε Μουσείο.

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Μεταφορά ισραηλινού αερίου στην Τουρκία μέσω... Κύπρου 

Την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί φυσικό αέριο από το Ισραήλ με τη δημιουργία αγωγού που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ανοιχτά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας την Ε.Ε να πιέσει την Κύπρο να το αποδεχτεί. 

«Βλέπουμε πως και το Ισραήλ έχει μεγάλα κοιτάσματα, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, συνεχίζονται οι εργασίες και ίσως βρουν νέες πηγές. Για να φτάσουν αυτές οι πηγές ενέργειας στην Ευρώπη ο πιο οικονομικός δρόμος είναι αυτός της Τουρκίας. Για να φτάσει όμως το αέριο στην Τουρκία πρέπει να περάσει από την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, επειδή η Άγκυρα ξέρει ότι το Ισραήλ δε θα δεχτεί να παρανομήσει περνώντας από μια περιοχή που δεν ανήκει στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου λέει στην Ευρώπη «πιέστε την Κύπρο» για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της κατανομής του πλούτου.

«Αυτά τα λέμε στην Ε.Ε. Δεν ξέρουμε πότε μπορεί να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του κυπριακού, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν. Το είδαμε στο Κραν Μοντάνα, όπως και στο σχέδιο Ανάν. Όμως μπορεί να υπάρξει δίκαιη κατανομή και να κερδίσουν όλοι. Και σε πολιτικό επίπεδο αυτός που μπορεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους είναι η Ε.Ε. Ας το κάνει η Ε.Ε για να κάνουν ένα ξεκάθαρο βήμα. Διότι περισσότερη ανάγκη στο αέριο αυτό έχει η Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Τσαβούδσογλου

Πηγή: skai.gr