Τουρκία προς ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου

Μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου έστειλε η Τουρκία, στον απόηχο της προτροπής της Ουάσιγκτον να σταματήσει η τουρκική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αιχμηρή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας, τονίζοντας πως θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην δική της υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνει πως «τρίτες χώρες» δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες και σύνορα, και επισημαίνει πως έχει καταστήσει σαφή την θέση της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Η Άγκυρα αναφέρει δε πως με την στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπόψη από την Λευκωσία.

Πρόκειται για το νεότερο επεισόδιο στην ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον την τελευταία διετία.

Την ενέργεια της Τουρκίας έχουν καταδικάσει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, χώρες-κλειδιά στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες συνεργάζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο σε τριμερή σχήματα.

Για αποτυχημένη απόπειρα της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου μέσω επίδειξης ισχύος έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Προσέθεσε πως η Άγκυρα δεν διαθέτει την τεχνογνωσία ώστε να προβεί σε γεωτρήσεις, και συνεπώς οι ενέργειές της αποσκοπούν αμιγώς στο να προβάλει τις αξιώσεις της μέσω κινήσεων εντυπωσιασμού.
Πηγή: skai.gr