Τουρκία: Οι αρχές συνέλαβαν πάνω από 100 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι συνέλαβαν δεκάδες Αφγανούς παράτυπους μετανάστες στην ανατολική παραμεθόρια επαρχία Βαν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι τέθηκαν υπό κράτηση 113 Αφγανοί, οι οποίοι κινούνταν με τα πόδια. Τους προσήγαγαν άνδρες της χωροφυλακής που κατόπιν τους παρέδωσαν στις υπηρεσίες μετανάστευσης, κατά την ίδια πηγή.

Εν μέσω της ευρείας κλίμακας επίθεσης και της προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών του κινήματος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πολλοί Αφγανοί φθάνουν το τελευταίο διάστημα στην τουρκική επικράτεια μέσω Ιράν.

Κατά εκτιμήσεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 1.000 πρόσφυγες περνούν τα σύνορα καθημερινά.

Βίντεο που δείχνουν μεγάλες ομάδες προσφύγων να περνούν τα σύνορα με τα πόδια αμφισβητήθηκαν μολαταύτα από τον τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί την περασμένη εβδομάδα. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως τα βίντεο αυτά είναι ψεύτικα και τα χαρακτήρισε προβοκάτσια. Δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη μετανάστευση, διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως οι τουρκικές αρχές θα την αποτρέψουν.

Μετά τους περίπου 3,6 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στην Τουρκία. Κατά εκτιμήσεις, στη χώρα ζουν σήμερα από 300.000 ως 500.000 πολίτες του Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ