Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει (και) το Τουρκμενιστάν στο Τουρκικό Συμβούλιο

Την επιθυμία του για ένταξη του Τουρκμενιστάν στο Τουρκικό Συμβούλιο (Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών) το «συντομότερο δυνατό» εξέφρασε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη το Τουρκμενιστάν για την 25η επέτειο της «μόνιμης ουδετερότητάς του» μέσω βιντεομηνύματος. 

«Ακολουθούμε την ενεργό συμμετοχή του Τουρκμενιστάν τόσο στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ασίας όσο και στη διαδικασία διαλόγου που πραγματοποιούν με κράτη και διεθνείς οργανισμούς εκτός της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι επιθυμούμε το Τουρκμενιστάν να συμπεριληφθεί στο Τουρκικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του. 

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Τουρκμενιστάν και υποστήριξε επίσης τα ψηφίσματα του ΟΗΕ το 1995 και το 2015 για να καταστεί δυνατή η αναγνώριση της ουδετερότητάς του.  Δήλωσε επίσης ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος με τη συμβολή του Τουρκμενιστάν στη δημιουργία μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης στο Αφγανιστάν.

Είπε ακόμα ότι και οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν ξανά συναντήσεις στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών συνεργασίας, όταν υποχωρήσει η πανδημία.
 

Πηγή: skai.gr