Μπαμπατζάν για μέτρα Ερντογάν: Κάθε μέρα καθυστέρησης κάνει μεγάλη ζημιά

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ο πρώην "τσάρος" της τουρκικής οικονομίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν και τώρα ηγέτης του νεοϊδρυθέντος κόμματος ΝΤΕΒΑ, ο Αλί Μπαμπατζάν.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Fox TV, ο Μπαμπατζάν δήλωσε ότι το πακέτο κινήτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Ερντογάν τον περασμένο μήνα για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν διασφαλίζει εκατομμύρια τούρκων πολιτών που εργάζονται σε αδήλωτη εργασία.

Στις 18 Μαρτίου, ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε πακέτο μέτρων ύψους 100 δισ. Τουρκικών λιρών (15,4 δισ. δολαρίων), το οποίο περιλαμβάνει αναβολή πληρωμής χρεών και φορολογικές ελαφρύνσεις σε διάφορους τομείς, προκειμένου να περιοριστεί το οικονομικό βάρος από τον κορωνοϊό. Όμως ο Αλί Μπαμπατζάν υποστήριξε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοφιλές πρωϊνό πρόγραμμα του Ισμαήλ Κιουτσιούκκαγια στο Fox TV, ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στα πακέτα στήριξης και στο "Βραχυπρόθεσμο Επίδομα Εργασίας" που παρέχεται από την Υπηρεσία Εργασίας της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρατική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Μπαμπατζάν, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ερντογάν, επικαλέστηκε στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TUIK) που αναφέρουν ότι στην Τουρκία υπάρχουν 9 εκατομμύρια αδήλωτοι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αγνοήσει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

"Πώς μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε καν να αγοράσουν ψωμί, να μείνουν στο σπίτι;" είπε ο Αλί Μπαμπατζάν: "Είκοσι επτά εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία κερδίζουν εισόδημα από την κυβέρνηση επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι που είτε είναι συνταξιούχοι είτε εξακολουθούν να εργάζονται. Όμως 55 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα από το κράτος. Πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις πρώτα και κατεξοχήν γι' αυτά τα 55 εκατομμύρια," τόνισε.

Ο επικεφαλής του κόμματος ΝΤΕΠΑ υποστήριξε ότι, σε αυτή τη φάση, το κράτος έχει διάφορες επιλογές για να δημιουργήσει πόρους, μεταξύ αυτών την αναστολή των φορολογικών και άλλων πληρωμών ή τη διάθεση δανείων ή επιδομάτων στους πολίτες.

"Το κράτος μπορεί και πρέπει να κάνει όλα αυτά", τόνισε. "Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα πυρομαχικά που διαθέτει. Ακόμη και μιας ημέρας καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο μέλλον", δήλωσε ο Μπαμπατζάν στη συνέντευξή του στο Fox TV.

Η κρίση του κορωνοϊού κατέλαβε την Τουρκία σε στιγμή αδυναμίας, "λόγω της συρρίκνωσης του δημοσιονομικού χώρου, της μείωσης του αποθεματικού ξένου συναλλάγματος στην Κεντρική Τράπεζα, της αποδυνάμωσης των τραπεζικών ισολογισμών, της εξάντλησης των αποθεματικών κεφαλαίων και της μείωσης της εμπιστοσύνη προς τα θεσμικά όργανα," υποστήριξε ο πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν στα θέματα της οικονομίας. Το πακέτο του Ερντογάν έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και τους οικονομικούς κύκλους, επειδή δεν επαρκεί για να βοηθήσει την οικονομία να επιβιώσει και επειδή φαίνεται να βοηθά τις επιχειρήσεις περισσότερο από τους εργαζόμενους που πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της απώλειας εισοδήματος που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ