Τουρκία: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον γυναικών που διαδήλωναν

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα εναντίον εκατοντάδων γυναικών, που διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την έμφυλη βία και την απόσυρση της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση για την προστασία των γυναικών.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Θα μαχόμαστε μέχρι να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε», απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Τουρκία εγκατέλειψε επίσημα τον Ιούλιο αυτή τη διεθνή σύμβαση, με τους συντηρητικούς του κυβερνώντος κόμματος AKP να υποστηρίζουν ότι η σύμβαση ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία και απειλεί την παραδοσιακή δομή της οικογένειας.

Σε άλλα πανό, μπορούσε να διαβάσει κανείς συνθήματα όπως: «Μην σιωπάτε μπροστά στη βία των ανδρών» και «Κρατήστε την ηθική, αλλά επιστρέψτε μας τις ζωές μας».

Το πλήθος των συμμετεχόντων θέλησε στη συνέχεια να κάνει πορεία στην οδό Ιστικλάλ. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν τα αστυνομικά κιγκλιδώματα, με την αστυνομία να απαντά με τη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος

Συνολικά 345 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές του έτους στην Τουρκία, σύμφωνα με την πλατφόρμα We Will Stop Feminicide. Το 2010 ο αριθμός αυτός ήταν 410.

Ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερο κίνδυνο και λιγότερο προστατευμένες από τότε που η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ