Τουρκία: Επέτειος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος μετά μουσικής

Πέντε χρόνια πέρασαν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, που τραυμάτισε την χώρα, οδήγησε σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις και ώθησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να επεκτείνει τις εξουσίες του. 

Η Τουρκία γιόρτασε την επέτειο με μουσική.

Η αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος

Το βράδυ της 15ης και 16ης Ιουλίου 2016, ένα τμήμα του στρατού αποστατεί, καταλαμβάνοντας μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, σπέρνοντας πανικό στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Οι βόμβες που ρίχνουν F-16 στοχοθετούν το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τους δρόμους γύρω από το προεδρικό παλάτι και τα αρχηγεία των ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας στην πρωτεύουσα.

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται σε διακοπές στο Μαρμαρίς στην νοτιοδυτική Τουρκία, προτρέπει τους Τούρκους να αντισταθούν σε μια «απόπειρα πραξικοπήματος» βγαίνοντας στους δρόμους. Ώρες μετά επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταγγέλλει μια «προδοσία» πραξικοπηματιών στρατιωτικών τους οποίους κατηγορεί ότι συνδέονται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1997. Πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, που έγινε ο χειρότερος εχθρός του, ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το μεσημέρι, ο μεταβατικός αρχηγός του στρατού ανακοινώνει την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος. Στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρικτές του προέδρου πανηγυρίζουν στους δρόμους. Ο Ερντογάν ζητά την έκδοση του Γκιουλέν.

Η αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας έχει επίσημο απολογισμό 251 νεκρούς, εκτός των πραξικοπηματιών και πάνω από 2.000 τραυματίες.

 

Πηγή: skai.gr