Τουρκία: Εκλογικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Ο Πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου δήλωσε ότι η νομική οδός των ενστάσεων έχει τρία στάδια. Την εκλογική επιτροπή της συνοικίας, της πόλης και τελικά το ανώτατο συμβούλιο. Εφ' όσον χρειαστούν αποφάσεις και των τριών οργάνων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας δύναται να φτάσει έως και τις 13 Απριλίου. 

Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα, μπορεί το κυβερνών κόμμα να κράτησε τα ποσοστά των τελευταίων δημοτικών εκλογών, ωστόσο παρουσιάζεται μια ποιοτική αλλαγή. Η συμβολικά πολύ σημαντική ήττα στους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς δήμους – εκτός από το ποιά θα είναι η έκβαση των ενστάσεων ειδικότερα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα για τους μητροπολιτικούς δήμους - υπάρχει και μια εκλογική πραγματικότητα. Προέκυψε ένα αρραγές μέτωπο όλης της αντιπολίτευσης, όπου χρειάστηκε, και λειτούργησε αποτελεσματικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει να κάνει σοβαρά βήματα στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Με την παρούσα όμως αποδυνάμωση μπορεί η υλοποίηση αυτών να μην είναι τόσο εύκολη.

Επιτυχία Ερντογάν στην Νοτιοανατολική Τουρκία

Ίσως για κάποιους να αποτελεί έκπληξη που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε και τις πέντε πιο μεγάλες και εξελιγμένες πόλεις της Τουρκίας. Από την άλλη, το αποτέλεσμα σε ποσοστά δείχνει πως η συμμαχία με το Εθνικιστικό Κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις της. Το αποτέλεσμα συνδέεται και με την οικονομική κατάσταση αλλά τα συνολικά ποσοστά συνηγορούν στο ότι η επίδραση της οικονομίας σε σχέση με την έκταση της επιδείνωσης ήταν αρκετά περιορισμένη στην επαρχία. Κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική επιδείνωση δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην συμπεριφορά του ψηφοφόρου.

Κερδισμένος των εκλογών είναι το Κόμμα του Μπαχτσελί που έδειξε ότι κρατάει την βάση του και διατηρεί την δυναμική του. 

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές είναι ότι κατάφερε στην Νοτιοανατολική Τουρκία να δρέψει τις ψήφους του κουρδικού κόμματος. Πολλές κρίσιμες πόλεις όπως το Σίρνακ, το Μπίτλις και το Άγρι πέρασαν στο κυβερνών κόμμα. 

Βέβαια, πρέπει κανείς να διαβάσει προσεκτικά και την συμπεριφορά των ψηφοφόρων του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (κουρδικό κόμμα) στις μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερα όπου επέλεξε το κόμμα την άτυπη συμμαχία με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και δεν υπέδειξε υποψήφιο. Η ψήφος εκεί έπεσε μονοκούκι ανταποδίδοντας την στήριξη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που κράτησαν το κόμμα τους εντός Βουλής.   
Πηγή: Πηγή: DW - Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη