Τουρκία: Εφετείο ακύρωσε την καταδίκη του δημοσιογράφου Αλτάν - Διέταξε να απελευθερωθεί

Μία ημέρα μετά την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικό Εφετείο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Το Εφετείο ακύρωσε την καταδίκη του Αλτάν σε κάθειρξη 10 ετών για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση» και διέταξε την αποφυλάκισή του, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο 71χρονος Αχμέτ Αλτάν συνελήφθη αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2016 και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2018 για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης». Η απόφαση ακυρώθηκε από το Εφετείο.

Δικάσθηκε εκ νέου και καταδικάσθηκε τον Νοέμβριο του 2019 σε κάθειρξη 10 ετών για «συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση».

Η τουρκική δικαιοσύνη του προσάπτει ότι αποτελεί σύνδεσμο με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο η Άγκυρα επιρρίπτει, μεταξύ πολλών άλλων, την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Αλτάν, ο οποίος έχει ιδρύσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, έγινε γνωστός εκτός της Τουρκίας με το βιβλίο στο οποίο αφηγείται την ζωή του στην φυλακή με τίτλο «Δεν θα ξαναδώ ποτέ τον κόσμο». Αρχικά είχε κατηγορηθεί για αποστολή «έμμεσων μηνυμάτων» κατά την διάρκεια εκπομπής που μεταδόθηκε απευθείας σε φιλογκιουλενικό τηλεοπτικό δίκτυο την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος. Η κατηγορία στην συνέχεια διεγράφη από το κατηγορητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ