Τουρκία-Δολοφονία Κασόγκι: Κατηγορίες εναντίον 6 ακόμη Σαουδαράβων

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον έξι ακόμη Σαουδαράβων που φέρονται να εμπλέκονται στον φόνο το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Η εισαγγελία ζητεί την ποινή της ισόβιας κάθειρξης εναντίον δύο από τους Σαουδάραβες και ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τους άλλους τέσσερις για τον ρόλο τους στη δολοφονία του Κασόγκι και τον διαμελισμό του πτώματός του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Οι έξι κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται στην Τουρκία και θα δικαστούν ερήμην.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε να δικάζει ερήμην στις 3 Ιουλίου 20 Σαουδάραβες, εκ των οποίων δύο στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον ρόλο τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Μεταξύ αυτών των 20 κατηγορούμενων οι Τούρκοι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει δύο ως εντολείς της δολοφονίας: τον πρώην σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, τον Σαούντ αλ Καχτάνι, και τον πρώην δεύτερο τη τάξει της σαουδαραβικής υπηρεσίας Πληροφοριών, τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι.

Ο Κασόγκι, ένας επικριτής του βασιλιά Σαλμάν, εθεάθη τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης όπου πήγε για να λάβει κάποια έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Αφού δολοφονήθηκε, το πτώμα του πιστεύεται ότι διαμελίστηκε, ενώ τα λείψανά του δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Αφού αρνήθηκε τη δολοφονία, στη συνέχεια το Ριάντ παρουσίασε διάφορες εκδοχές για το τι συνέβη στον Κασόγκι και τελικά ανακοίνωσε ότι τη δολοφονία διέπραξαν Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολές από ανώτερούς τους.

Στη Σαουδική Αραβία πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Δεκέμβριο για τον φόνο και τρεις άλλοι σε ποινές φυλάκισης. Συνολικά οι κατηγορούμενοι ήταν ένδεκα.

Ο Καχτάρι και ο Ασίρι αθωώθηκαν.

Στο μεταξύ στις αρχές Σεπτεμβρίου δικαστήριο του Ριάντ ακύρωσε τις θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί και καταδίκασε πέντε ανθρώπους σε 20 χρόνια κάθειρξη και τρεις άλλους σε ποινές 7 με 10 ετών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού οι γιοι του Τζαμάλ Κασόγκι ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι συγχωρούν τους δολοφόνους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ