Η Τουρκία «δεν ακούει» ΗΠΑ, Ρωσία και εισβάλλει στη Συρία - Τι είπε ο Ακάρ στον Σοϊγκού

«Σκίσαμε τα… πουκάμισα, η Τουρκία τώρα δεν ακούει κανέναν», δήλωσε χθες ο Ερντογάν - «Η παρουσία τρομοκρατών δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στον Ρώσο ομόλογό του

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε κινήσεις που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου υπουργού, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για συνομιλίες με τη Μόσχα ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης στην περιοχή που η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, ενώ πριν λίγα 24ωρα, με σαφώς πιο επιθετική ρητορική, δήλωσε ότι «σκίσαμε τα πουκάμισα, πλέον δεν ακούμε κανέναν». Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας θα έχουν συνομιλίες στην Άγκυρα αργότερα σήμερα.

Ο Ακάρ τόνισε στον Σοϊγκού ότι «θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε ενέργειες που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί στην περιοχή και η παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο Ακάρ «υπενθύμισε επίσης ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα πρέπει να τηρηθούν».

Μπλίνκεν: Μία επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα

Μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ως απάντηση στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα» και «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», επέμεινε, διακρίνοντας νέες εντάσεις με την Τουρκία, ωστόσο σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Μόσχα: Ελπίζουμε η Τουρκία να μην πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία

Η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία "θα απόσχει" από μια επίθεση στη βόρεια Συρία, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας αναφερόμενη στις απειλές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων μαχητών.

"Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα απόσχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία", δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ