Τουρκία: 9 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 6 παιδιά, πνίγηκαν ανοιχτά της Αττάλειας

Εννέα νεκροί πρόσφυγες, εκ των οποίων οι έξι παιδιά, και ένας αγνοούμενος, είναι ο νέος τραγικός απολογισμός ναυαγίου στο Αιγαίο στα ανοιχτά της επαρχίας Αττάλεια. 

Το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 15 πρόσφυγες, αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοιχτά της Αττάλειας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Πέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από αλιείς και το τουρκικό λιμενικό, ενώ νεκροί είναι δυο άνδρες, μια γυναίκα και τα έξι παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των προσφύγων.

Το κοντινότερο ελληνικό νησί από το σημείο του ναυαγίου, και ευρωπαϊκό έδαφος, είναι το Καστελόριζο. 

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας το 2015. Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ το 2016.

Όμως παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι έχει αρχίσει να σημειώνει ξανά αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, 10.948 άνθρωποι έχουν καταφέρει τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πολλοί περισσότεροι από όσοι την ίδια περίοδο πέρυσι. Τριάντα πέντε άνθρωποι έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr