Τουρκία: 100.000 Σύροι επιστρέφουν στη χώρα τους ώς τα τέλη του έτους

Περίπου 100.000 Σύροι πρόσφυγες αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους από την Τουρκία έως τα τέλη του 2017, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ένας αριθμός Σύρων πολιτών ήδη επέστρεψε στη Συρία αφότου άρχισε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στην οποία μετέχει και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA).

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) της Συρίας, να χάσουν 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στις επαρχίες Αζέζ, Μάρε και αλ Μπαμπ.

Μέχρι σήμερα, 70.000 Σύροι έχουν επιστρέψει σε αυτές τις επαρχίες που έχουν εκκαθαριστεί ενώ 100.000 ακόμα πρόσφυγες αναμένεται να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη του 2017.

Το έργο που επιβλέπει το υπουργείο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στοχεύει επίσης στην ομαλοποίηση της καθημερινής ζωής στο αλ Μπαμπ. Κατά συνέπεια, όλα τα έργα υποδομής, το άνοιγμα αρτοποιείων, η παροχή καθαρού νερού, η εκπαίδευση και η επισκευή δημόσιων κτιρίων όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία είναι όλα μέρος του σχεδίου.

Δάσκαλοι, νοσηλευτές, γιατροί, και διάφορες άλλες ειδικότητες θα σταλούν στην περιοχή από την Τουρκία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου για να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης.

]Μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής και ασφάλειας, 100.000 συριακοί πρόσφυγες θα επιστρέψουν στο αλ Μπαμπ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους. Περίπου 20.000 από όσους έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους από τη λειτουργία της ασπίδας του Ευφράτη βρίσκονται ήδη στην επαρχία αυτή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνεται επίσης ψυχολογική υποστήριξη σε Σύριες γυναίκες, παιδιά και οικογένειες που σκοπεύουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Πηγή: skai.gr