Τουλάχιστον 79 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 79 χιλιάδες θανάτους ετησίως στις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Περίπου 72 χιλιάδες άνθρωποι είναι θύματα του παθητικού καπνίσματος στο σπίτι τους και 7 χιλιάδες στο χώρο της εργασίας τους, ενώ ο αριθμός των θανάτων μη καπνιστών υπαλλήλων σε μπαρ, εστιατόρια και ντισκοτέκ φτάνει τους 325 ετησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε ημέρα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση που διενεργήθηκε από πολλούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς και οργανώσεις στις χώρες της Ευρώπης.
Το 85% του καπνού παράγεται ανάμεσα σε δύο εισπνοές, όταν το τσιγάρο βρίσκεται στα χέρια του καπνιστή χωρίς να καπνίζεται ή στο τασάκι. Ο καπνός αυτός είναι πιο τοξικός από αυτόν που συνεχώς εισπνέεται ή εκπνέεται από τον καπνιστή, γιατί λόγω και της διαφορετικής χαμηλής θερμοκρασίας (αφού δεν καπνίζεται αλλά κρατιέται στο χέρι ή έχει αφεθεί σε τασάκι) η καύση του τσιγάρου αμέσως μετά την εισπνοή του από τον καπνιστή αναθερμαίνεται και προκαλεί έκκληση πιο πολλών τοξικών ουσιών, σύμφωνα με την έκθεση.
Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2004 η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Σκοτία έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους ενώ και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σταδιακά απαγορεύουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας. Ηδη απαγορεύσεις έχουν τεθεί και στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr