Τον «Νέο ΙΡΑ» βλέπουν οι αρχές πίσω από βόμβα στο Λόντοντερι

Ανησυχία εκφράζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από την ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το βράδυ του Σαββάτου στο Λόντοντερι.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε έξω από τα δικαστήρια στο κέντρο της πόλης, σε μια πολυσύχναστη περιοχή.

Η αστυνομία είχε εντοπίσει το ύποπτο όχημα και είχε προβεί σε εκκένωση της περιοχής, αν και βίντεο από κύκλωμα κλειστής τηλεόρασης δείχνει μια παρέα νεαρών να περνούν δίπλα από το αυτοκινήτου λίγη ώρα πριν από την έκρηξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας, η βασική γραμμή έρευνας στρέφεται κατά της ρεπουμπλικανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Νέος ΙΡΑ».

Τέσσερις άνδρες, δύο ηλικίας περίπου 20 ετών, ένας 32χρονος και ένας 42χρονος έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι.

Η βομβιστική επίθεση καταδικάστηκε από πολιτικούς στο Λονδίνο, στο Μπέλφαστ και στο Δουβλίνο, ενώ σχολιαστές επισημαίνουν τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την πραγματοποίησή της, δηλαδή σε μία περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας λόγω του Brexit.

PΗ υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της κυβέρνησης Μέι, Κάρεν Μπράντλεϊ χαρακτήρισε το περιστατικό «μη ανεκτή βία» που δε θα επικρατήσει και δε θα διαταράξει το ειρηνικό μέλλον της περιοχής.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ έκανε λόγο για «αποτρόπαιη, επιπόλαιη και κυνική πράξη τρομοκρατίας», τονίζοντας ότι η βία για την επίτευξη πολιτικών στόχων έχει απορριφθεί από τον λαό της νήσου της Ιρλανδίας κατ' επανάληψη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο