Το Βερολίνο επικρίνει τη Μόσχα

Το Βερολίνο επικρίνει τη Μόσχα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, συνήθως μετριοπαθής απέναντι στη Ρωσία, επέκρινε δριμύτατα την ανακοίνωση για το σχέδιο εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η ανακοίνωση την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι επίκειται η ανάπτυξη πυραύλων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ήταν "ένα κακό σημάδι, μια κακή στιγμή", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

"Η Ρωσία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι πιθανότητες διαμόρφωσης καλών αμερικανορωσικών σχέσεων εξαρτώνται από τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, που προσπαθεί να προωθήσει μια νέα εταιρική σχέση", πρόσθεσε ο Στάινμάιερ.

"Η Μόσχα δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη για νέες παρεξηγήσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Η Γερμανία, πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, θεωρεί ότι η ανάπτυξη νέων πυραύλων στην Ευρώπη θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μιας κοινής άμυνας της περιοχής και να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ανάμεσα στην Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Ο υπεύθυνος της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο χριστιανοδημοκράτης Αντρέας Σόικνχοφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι "οι στρατιωτικές απειλές θα υπονομεύσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που η Ρωσία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει σε διεθνές επίπεδο μετά τη γεωργιανή κρίση".
Πηγή: skai.gr