Το Βελιγράδι ακυρώνει την ανεξαρτητοποίηση

Δριμεία ήταν η αντίδραση του Βελιγραδίου στην είδηση της
Το σερβικό κοινοβούλιο ακύρωσε, ομόφωνα,  αργά τη Δευτέρα το βράδυ, τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας, ανακοινώνοντας ότι αυτή παραβιάζει την ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, οι 225 παρόντες βουλευτές έκριναν άκυρη και ανίσχυρη την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να προχωρήσει στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ακυρώνονται οι ενέργειες της προσωρινής κυβέρνησης του Κοσόβου που προχώρησε με τρόπο μονομερή στην ανεξαρτησία, επειδή αυτό παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας, τονίζεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε.

Η Σερβία προχώρησε σε αντίποινα και προς τα κράτη που αναγνώρισαν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ανακαλώντας όλους τους πρέσβεις της στις χώρες αυτές σύμφωνα με το πρακτορείο ΒΕΤΑ.

src=/upload_files/Image/Grafika
• • Ο σέρβος πρωθυπουργός Κοστούνιτσα επρόκειτο να ανακοινώσει στο κοινοβούλιο ότι η Σερβία έδωσε εντολή στον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει επειγόντως τις ΗΠΑ επειδή η χώρα αυτή αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Τόνισε ότι είναι το πρώτο επείγον μέτρο της κυβέρνησης και θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που αναγνώρισαν την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Από την πλευρά του, ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε παράνομη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, και δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, πως η χώρα του τιμωρήθηκε για την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο Τάντιτς είπε ότι η Σερβία τιμωρήθηκε ήδη το 1999 όταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε βομβαρδισμούς που διήρκεσαν περίπου τρεις μήνες με αποτέλεσμα οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας να αποχωρήσουν από το Κόσοβο κατηγορoύμενες για θηριωδίες εναντίον Αλβανών.

Ο Τάντιτς, αφού έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην διεθνή τάξη, χαρακτήρισε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας άκυρη και ανίσχυρη, και τόνισε ότι το Βελιγράδι δεν θα παραιτηθεί από την νομιμότητα για το Κόσοβο.

O σέρβος πρόεδρος στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι δεκάδες άλλες περιοχές μπορεί να ακολουθήσουν την ενέργεια του Κοσόβου χρησιμοποιώντας βία εάν χρειαστεί.

Ο Τάντιτς κάλεσε τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ακυρώσουν την διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας υποστηρίχθηκε από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ μικρότερα κράτη στο Συμβούλιο όπως η Νότια Αφρική και το Βιετνάμ προειδοποίησαν για σοβαρές συνέπειες αλλά δεν ενέκριναν ούτε απέρριψαν ανοικτά την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε στην σύνοδο ότι η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει ήρεμη παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα νωρίτερα τη Δευτέρα.

Στο Βελιγράδι, πάνω από 5.000 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου,αλλά ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα έκανε έκκληση για ηρεμία.
Πηγή: skai.gr