Το Βέλγιο ελέγχει τη νομιμότητα αμερικανικών ερευνών σε τραπεζικά αρχεία

Η κυβέρνηση του Βελγίου ελέγχει τη νομιμότητα των αντιτρομοκρατικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από αμερικανούς αξιωματούχους σε χιλιάδες ιδιωτικά αρχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η εταιρεία διατραπεζικής μεσολάβησης SWIFT, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρακολουθεί από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 τα αρχεία της SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) αναζητώντας στοιχεία για πιθανή δράση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η Βελγίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτ Ονκελίνξ πληροφορήθηκε για τις αμερικανικές έρευνες από τα μέσα ενημέρωσης και ζήτησε από τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας του Βελγίου και το γραφείο καταστολής των απατών να συντάξουν εκθέσεις για το θέμα πριν από το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
"Θέλει να ξέρει αν αυτές οι ενέργειες που έγιναν από τις ΗΠΑ και τη SWIFT είναι εντάξει σε σχέση με τη βελγική νομοθεσία», δήλωσε η εκπρόσωπος. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας θα συζητήσουν το θέμα αργότερα αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Φράνκο Φρατίνι δήλωσε πως δεν φαίνεται ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα στο θέμα.
"Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να καλύπτει αυτόν τον τύπο της διαβίβασης πληροφοριών και γι` αυτό είναι θέμα εσωτερικής νομοθεσίας», δήλωσε.
Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου επεδίωξε να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση και σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο ρόλος της ως επικεφαλής του σώματος που επιβλέπει τη SWIFT περιορίζεται σε δραστηριότητες «που επηρεάζουν την οικονομική σταθερότητα».
Η SWIFT ανήκει σε σχεδόν 8.000 εμπορικές τράπεζες σε 20 χώρες και ελέγχεται απ` αυτές. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από τη SWIFT δεδομένα για να πάρει πληροφορίες σχετικά με μεταβιβάσεις χρημάτων προς και από τις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr