Σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος της απερχόμενης πρωθυπουργού Jacinda Ardern στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 77% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της.

Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η 40χρονη Jacinda Ardern σημαίνει ότι θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εδώ και δεκαετίες και να αντιμετωπίσει την πρόκληση να φέρει εις πέρας την προοδευτική μεταμόρφωση που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας της, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κατά την πρώτη θητεία της στην κυβέρνηση, όπου οι Εργατικοί μοιράζονταν την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

"Πρόκειται για μια ιστορική καμπή", δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Μπράις Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον, σημειώνοντας ότι οι εκλογές αυτές έφεραν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην εκλογική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας εδώ και 80 χρόνια.

Μετά την καταμέτρηση του 77% των ψήφων στις εκλογές αυτές, οι οποίες θεωρήθηκαν ευρέως ένα δημοψήφισμα για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η  Jacinda Ardern την επιδημία της COVID-19, το Εργατικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού εξασφαλίζει ποσοστό 49,0%, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Κόλινς ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 27%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής.

Το Εργατικό Κόμμα οδεύει προς την εξασφάλιση 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη χώρα.

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι Εργατικοί εξασφαλίζουν εν τέλει περισσότερες από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου, η  Jacinda Ardern  θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση βάσει του σημερινού συστήματος.

Η Jacinda Ardern  βγήκε από το σπίτι της στο Όκλαντ και χαιρέτισε τους υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Judith Collins δήλωσε ότι τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό και την συνεχάρη για το "εξαιρετικό αποτέλεσμα" στις εκλογές.

"Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό Τ Jacinda Ardern , στην οποία τηλεφώνησα, καθώς, όπως πιστεύω, είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα αυτά για το Εργατικό Κόμμα", δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα η Judith Collins.

Οι δύο νυν εταίροι των Εργατικών στον κυβερνητικό συνασπισμό, το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία και το Κόμμα των Πρασίνων εξασφαλίζουν βάσει των μέχρι στιγμής καταμετρημένων ψήφων ποσοστό 2,6% και 7,6% αντίστοιχα. Αν η  Jacinda Ardern  δεν μπορέσει τελικά να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών και Πρασίνων, εγκαταλείποντας το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.
Μια κυβερνητική συμμαχία Εργατικών-Πρασίνων θα είναι η πρώτη αριστερών καταβολών κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της Νέας Ζηλανδίας από τη δεκαετία του 1970.

Η 40χρονη  Jacinda Ardern  χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός και εκτός της χώρας της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το περσινό μακελειό σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς από έναν υπέρμαχο της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, όπως και μια έκρηξη ηφαιστείου με νεκρούς, αλλά κυρίως για την επιτυχία της στην αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Jeffrey Miller, αναλυτής στον πολιτικό ιστότοπο Democracy Project, δήλωσε ότι η νίκη αυτή των Εργατικών αποτελεί "σε μεγάλο βαθμό έναν προσωπικό θρίαμβο της τεράστιας δημοτικότητας της  Jacinda Ardern ".

H υπόσχεση να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern δεσμεύτηκε χθες Κυριακή 18/10, επομένη του εκλογικού της θριάμβου, να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που μια σειρά από κρίσεις την εμπόδισε να υλοποιήσει κατά την πρώτη θητεία της, καθώς η ίδια δέχτηκε πολλές επικρίσεις εξαιτίας του ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της κατά την πρώτη της θητεία στην πρωθυπουργία, κυρίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνία. Παράλληλα, δήλωσε ότι σκοπεύει να επιτεθεί σε προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και η ανισότητα.

Το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Νέα Ζηλανδία ποσοστό 49,1% των ψήφων, το οποίο θα της επιτρέψει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικούς εταίρους.

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της κατά την πρώτη της θητεία στην πρωθυπουργία, κυρίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνία, η Άρντερν δήλωσε ότι πλέον είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Η χαρισματική πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ξεκάθαρη νίκη της, η πιο σημαντική του Εργατικού Κόμματος από το 1946, δείχνει ότι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν το κόμμα της και το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

"Πιστεύω ότι εγκρίνουν τη δουλειά που κάναμε και το σχέδιο που έχουμε για να προχωρήσουμε και υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους θέλουμε να προοδεύσουμε", σημείωσε η Άρντερν.

Η 40χρονη, η οποία έγινε σύμβολο του προοδευτισμού της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή της το 2017, αναγνώρισε ότι η ανάγκη να κατευνάζει τους μικρότερους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό "επιβράδυνε" την πολιτική της των μεταρρυθμίσεων κατά την πρώτη της θητεία.

Σε αυτήν, η ηγέτιδα των Εργατικών χρειάστηκε επίσης να διαχειριστεί τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, αυτή σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, την πολύνεκρη ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ, τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 30ετίας και βεβαίως την ιστορική πρόκληση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Χθες το βράδυ, στην ομιλία που εκφώνησε μετά τη νίκη της, η Άρντερν δήλωσε ότι σκοπεύει να επιτεθεί σε προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και η ανισότητα.

Η βασική της αντίπαλος στις εκλογές αυτές, η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Τζούντιθ Κόλινς, αναγνώρισε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν λευκή επιταγή στην Άρντερν για να φέρει εις πέρας τις αλλαγές αυτές.

Ωστόσο αυτό σημαίνει για την Κόλινς, το κόμμα της οποίας εξασφάλισε ποσοστό 26,8% των ψήφων στις εκλογές, ότι η πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές της αποτυχίες οφείλονται στα μέλη του συνασπισμού της.

"Η κυβέρνηση έχει την εντολή για να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, επομένως δεν μπορούν πλέον να επιρρίψουν σε κανέναν την ευθύνη αν δεν το κάνουν", σημείωσε η Κόλινς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών για τις βουλευτικές είχε επικεντρωθεί στην επιτυχία της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού, με την Άρντερν να χαρακτηρίζει την ψηφοφορία αυτή "εκλογές της COVID".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ