Κλείσιμο

Το σχέδιο του Ολμέρτ προβλέπει απομάκρυνση 50.000 εποίκων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πολιτικές πηγές, οι μονομερείς αποχωρήσεις θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίου περίπου 50,000 έποικοι θα απομακρυνθούν από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Μααρίβ επικαλείται επίσης πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, οι οποίες τόνιζαν πως ο Ολμέρτ δεν διαβουλεύθηκε με αυτόν προτού ανακοινώσει τις προθέσεις του.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, «ο Σαρόν πιστεύει πως ήγγικεν η ώρα για να ληφθούν μονομερείς αποφάσεις. Οι οπαδοί της Γιέσα (της κυριότερης οργάνωσης των εποίκων) προσπάθησαν πάντοτε να ανατρέψουν τη δεξιά. Θα προσπαθήσουν και πάλι αυτή τη φορά, όμως πάλι δεν θα το κατορθώσουν».
Στις 18 Δεκεμβρίου ο Σαρόν πρόκειται να απευθύνει βαρυσήμαντη ομιλία στη Χέρζλια, βορείως του Τελ Αβίβ, όπως τονίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.
"Πλησιάζουμε στη στιγμή που το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μία στρατηγική απόφαση. Θα προτιμούσα μία συμφωνία με τους Παλαιστινίους, όμως δεν πιστεύω πως μπορούμε να την επιτύχουμε, καθώς η επιλογή είναι ανάμεσα στην αποχώρηση έως τις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967--στην οποία είμαι αντίθετος--και σε μία μονομερή αποχώρηση έως τις γραμμές που θα έχουμε προκαθορίσει εμείς», τονίζει ο Ολμέρτ σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Γεντιότ Αχαρόνοτ.
Πηγή: skai.gr