Το σπίτι που έχτισε ο Σιράκ

Ο Σιράκ θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άρεσε στους Γάλλους. Είναι απίστευτο, έλεγε ο γνωστός γελοιογράφος ο Πλαντού της Μοντ πριν από λίγες ημέρες.

Μάγευε τους πάντες. Μπορεί να γκρίνιαζαν όλοι και να τον έλεγαν απατεώνα και πως ως δήμαρχος του Παρισιού είχε μαγειρέψει τα βιβλία για να διευκολύνει τη διοχέτευση κονδυλίων προς το κόμμα του, αλλά οι Γάλλοι σα να μη νοιάζονταν: Δεν πειράζει, έλεγαν. Το ίδιο θα κάναμε ίσως κι εμείς.'

Γι' αυτό ίσως η υπόθεση αυτή δεν εμπόδισε τον Σιράκ να κερδίσει τις εκλογές το 1995, διαδεχόμενος στα Ανάκτορα των Ιλισίων τον Φρανσουά Μιτεράν, κερδίζοντας τον υποψήφιο των σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν.

Και, ξανακέρδισε τις εκλογές το 2002, και πάλι παρά τις δημοσκοπήσειςχάρις στον Λε Πεν που είχε περάσει στο δεύτερο γύρο.

Οι Γάλλοι, όπως παρατηρεί ένας από τους ανταποκριτές του ΒΒC, τι να έκαναν; Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σ' έναν απατεώνα κι ένα φασίστα! Κάποιο ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος πήγαν τότε να ψηφίσουν, συμβολικά, μ' ένα μανταλάκι στη μύτη, για ν' αποφύγουν τη δυσοσμία!

Τι κατάφερε ο Σιράκ; Υπάρχει μια νοσταλγία για τον άνθρωπο που αποχωρεί από την προεδρία για έναν άνθρωπο που έδωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στην πολιτική, χωρίς όμως να καταφέρει να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Δεν κατάφερε να αλλάξει τη Γαλλία, να την εκσυγχρονίσει, έλεγε τις προάλλες στο BBC ένα στέλεχος του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Τα θετικά του; Στο εξωτερικό, όπως θα δούμε, είναι εμφανέστερα, παρά στο εσωτερικό.

Συνέχισε, για παράδειγμα, την πολιτική Μιτεράν στην Αφρική: η Αφρική ήταν και για τους δυο η πίσω αυλή της Γαλλίας και προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τις πρώην αποικίες της.

Στη Μέση Ανατολή, ο Ζακ Σιράκ διασφάλισε πως θα εξακολουθήσει η Γαλλία να επηρεάζει τις πρώην αποικίες τηςτο Λίβανο και τη Συρία, ενώ προσπάθησε επίσης ν' ακούγεται η φωνή της Γαλλίας στη διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Όλοι θα θυμούνται επίσης πως είπε όχι το 2003 στον πόλεμο στο Ιράκ, παρά το γεγονός πως με τη στάση του αυτή 'χάλασαν' κάπως οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους και τη Βρετανία του Τόνι Μπλερ.

Είναι άλλωστε τόσο διαφορετικοί ο Ζακ Σιράκ και ο Τζορτζ Μπους: όπως έγραψε ο διπλωματικός συντάκτης της Εξπρές, Μαρκ Επστάιν, ο Μπους είναι ένας πρώην αλκοολικός που ξεπέρασε το πρόβλημά του αυτό, προσεύχεται στο Θεό και κηρύττει στο λαό. Του Σιράκ, αντίθετα, του αρέσει να πίνει και να περνάει καλά κι έχει, άλλωστε, δηλώσει δημοσία πως δεν παίζει κανένα ρόλο στην πολιτική η διαφάνεια!

Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η στάση του Σιράκ στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανατολάς, με την ένταξη της Πολωνίας, για παράδειγμα, και της Τσεχίας χώρες που θεωρούσε ως τους Δούρειους Ίππους της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

Όχι πως δεν συγκινούσε τον Σιράκ η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αντίθετο: πίστευε στην Κοινότητα, σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση όπου θα κυριαρχούσαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Ήταν διαφορετικοί ο Ζακ Σιράκ και ο Τζορτζ Μπους;
Το 2005 έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στον Σιράκ: στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπως θα θυμάστε, είπε ένα ηχηρό όχι στη συνθήκη για το Ευρωσύνταγμα.

Είναι χαρακτηριστικό τι είπε στο ΒΒC ένας Γάλλος διπλωματικός αναλυτής: ο Σιράκ αφήνει τη Γαλλία σε ασθενέστερη θέση στην Ευρώπη. Κανείς δεν αμφισβητεί το ότι υπάρχει σήμερα λιγότερη Γαλλία στην Ευρώπη κι επομένως λιγότερη Ευρώπη στον κόσμο.

Μπορεί οι Γάλλοι να θαυμάζουν ακόμη τον Σιράκ για το 'όχι' που είπε στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά στο εσωτερικό τα προβλήματα παραμένουν: υψηλή ανεργία, χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ένα γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής προνοίας που η αυριανή Γαλλία δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει, κι επίσης ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν και σ' εκείνους που δεν έχουντους Γάλλους των πόλεων και τους Γάλλους των προαστίων!

Γιατί συνέβη αυτό; Ίσως γιατί ο Ζακ Σιράκ, όπως είπε ένας συμπατριώτης του, ανήκει σε μία άλλη, προηγούμενη εποχή που είναι εξαιρετικά καχύποπτη και απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και απέναντι και σ' αυτήν ακόμη την αγορά.

Θα μου λείψει ο Σιράκ, λέει ο Πλαντού, όπως μου λείπει κι ο παππούς μου που συνήθιζε να βάζει στην τσέπη τα ψιλά που αφήναμε στην κουζίνα.

Ήταν καλός άνθρωπος. Ακόμη κι όταν άνοιγες τα συρτάρια της κουζίνας κι ανακάλυπτες πως ήταν άδεια. Αλλά και το υπόλοιπο σπίτι δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση: βλέπεις το νερό να τρέχει απ' τους τοίχους του σαλονιού, ρωγμές παντού και μια τρύπα στην στέγη. Κι όμως ο Ζακ Σιράκ ήταν καλός άνθρωπος.

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις 06.30, 07.30, 08.30, 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: BBC