Το ΣΑ του ΟΗΕ απαιτεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Προέδρου της Αϊτής

Τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαίτησαν με ανακοίνωσή τους που υιοθέτησαν ομόφωνα οι δράστες της δολοφονίας του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ «να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης» προκειμένου να λογοδοτήσουν γι’ αυτό το «ειδεχθές έγκλημα».

«Καταδίκασαν με τους πλέον σθεναρούς όρους» τη δολοφονία του αρχηγού του αϊτινού κράτους, προστίθεται στο κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ανασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποια εκφράζεται επίσης η «πάγια στήριξη» του ΣΑ «στον διάλογο».

Ακόμη, ζητεί «εντόνως από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Αϊτή να απόσχουν από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και οποιαδήποτε υποκίνηση της βίας».

Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και του Μεξικού, το ΣΑ αναμένεται σήμερα το απόγευμα να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στην Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ από ομάδα ενόπλων.

Ο ΟΗΕ, που είχε αναπτύξει για χρόνια κυανόκρανους στην Αϊτή, δεν διατηρεί πλέον στη χώρα της Καραϊβικής από τα τέλη του 2019 παρά μόνο μια αποστολή πολιτικής στήριξης με 1.200 μέλη. Επικεφαλής της είναι η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ, η Χέλεν Λα Λιμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ