Το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας του Brexit «δε λειτουργεί», λέει το Λονδίνο

Λονδίνο, Θάνος Γκαβός

Σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ αναφορικά με τις λεπτομέρειες του Brexit τέθηκε ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός λόρδος Φροστ είπε σε πολυαναμενόμενη ομιλία του από τη Λισαβόνα το απόγευμα της Τρίτης ότι το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης «δε λειτουργεί».

Ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής πλευράς για το Brexit ζήτησε αλλαγές στο πρωτόκολλο και κάλεσε την ΕΕ «να επιδείξει την ίδια φιλοδοξία και βούληση» με τη Βρετανία ώστε να βρεθεί μια λύση.

Επανέλαβε δε την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση το Λονδίνο δε θα διστάσει να κάνει χρήση του Άρθρου 16 του πρωτοκόλλου, δηλαδή να αναστείλει μονομερώς την ισχύ του.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συνέβαλε στη δημιουργία του πρωτοκόλλου, που αποσκοπεί στην αποτροπή επαναφοράς σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ο λόρδος Φροστ είπε ότι συνιστά τη μεγαλύτερη πηγή έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η βρετανική κυβέρνηση δε θέλει να διατηρηθούν οι έλεγχοι σε προϊόντα που μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία τους οποίους προβλέπει το πρωτόκολλο και παράλληλα ζητά την αντικατάσταση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς την εποπτεία εφαρμογής του πρωτοκόλλου από ανεξάρτητη διεθνή διαιτησία.

Ο λόρδος Φροστ είπε μάλιστα ότι απέστειλε τις προτάσεις αυτές στην ΕΕ σήμερα αυτές υπό τη μορφή ενός νέου νομικού κειμένου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ που έχουν μιλήσει σε βρετανικά ΜΜΕ έχουν μεταξύ άλλων χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.