Το πρώτο ραντεβού

Επίσκεψη αβροφροσύνης πραγματοποίησε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του τούρκου στρατηγού ότι αποφεύγει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο λόγω του ισλαμιστικού παρελθόντος του.

Ο Μπουγιούκανιτ πραγματοποίησε επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για να συγχαρεί τον Γκιούλ. Πρόκειται για την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες από την εκλογή στις 28 Αυγούστου του πρώην υπουργού Εξωτερικών στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του Γκιούλ, ούτε στην πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ως πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος είναι γνωστός για την εμμονή του στο πρωτόκολλο, επικρίθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον Γκιούλ.

Ο στρατός, ο οποίος είναι ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους της Τουρκίας, βλέπει με επικριτικό μάτι την άνοδο του Γκιούλ στην προεδρία λόγω του ισλαμιστικού παρελθόντος του και του γεγονότος ότι η σύζυγός του και πρώτη κυρία της Τουρκίας φοράει την ισλαμική μαντίλα.
Πηγή: skai.gr