Το Πίτσμπουργκ αποχαιρετά τους νεκρούς του μακελειού στη συναγωγή (βίντεο)

Το Πίτσμπουργκ αποχαιρετά σήμερα τους νεκρούς του, στις πρώτες κηδείες των θυμάτων της χειρότερης αντισημιτικής επίθεσης που διαπράχθηκε ποτέ στις ΗΠΑ, ενώ στην πόλη αναμένεται ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια, που ενδεχομένως θα τύχουν «θερμής» υποδοχής από διαδηλωτές, που τον κατηγορούν ότι η ρητορική του ενθάρρυνε τους αντισημίτες εξτρεμιστές.

Ο πρόεδρος θα «εκφράσει τη συμπαράστασή του αμερικανικού λαού» στους πολίτες της Πενσιλβάνιας (ανατολικά), αν και υψώθηκαν πολλές φωνές που του ζητούσαν να μείνει στην Ουάσιγκτον.


Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι γνωστοποίησαν στο Facebook ότι θα συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, αργότερα σήμερα.

Εν αναμονή του δισεκατομμυριούχου, τελέστηκαν σε κλίμα οδύνης οι κηδείες θυμάτων του Ρόμπερτ Μπάουερς, που σκότωσε 11 πιστούς και τραυμάτισε 6 το Σάββατο στη συναγωγή Δέντρο της Ζωής.

Δύο αδελφοί πέθαναν ο ένας στο πλευρό του άλλου, όπως ακριβώς ήταν μαζί στη ζωή: Ο Σέσιλ και ο Ντέιβιντ Ρόζενταλ, 59 και 54 ετών, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του ενόπλου και θάφτηκαν μαζί στο εβραϊκό κοιμητήριο της πόλης.

Ντυμένοι στα μαύρα, οι κάτοικοι του Πίτσμπουργκ, κάθε θρησκείας και προέλευσης, κατέκλυσαν νωρίς το πρωί τη συναγωγή Ροντέφ Σαλόμ, για να αποτίσουν φόρο τιμής.

«Θλίψη και οργή»

Το προεδρικό ζεύγος αναμένεται στην πόλη ώρες μετά την κηδεία των αδελφών Ρόζενταλ.
«Ανυπομονώ» να πάω εκεί, είπε ο μεγιστάνας σε μια συνέντευξη σήμερα στο Fox News.

«Θα προτιμούσα να πάω νωρίτερα όμως δεν ήθελα να ενοχλήσω» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδίκασε το μακελειό και απηύθυνε έκκληση να εξαλειφθεί «το δηλητήριο του αντισημιτισμού».

Οι πολίτες του Πίτσμπουργκ δεν συμμερίζονται απαραίτητα τον ενθουσιασμό του: πολλές προσωπικότητες της τοπικής εβραϊκής κοινότητας του ζήτησαν να αναβάλει την επίσκεψή του και αντίπαλοί του σχεδιάζουν να τον υποδεχθούν στην πόλη διαδηλώνοντας.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας «δεν είναι ευπρόσδεκτος στη πόλη μου» δήλωσε η Λινέτ Λέντερμαν, πρώην πρόεδρος της συναγωγής, κατηγορώντας τον ότι πυροδοτεί το μίσος με τον εμπρηστικό λόγο του.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης Μπιλ Πεντούτο φοβάται ότι η προεδρική επίσκεψη θα διαταράξει το πένθος των συγγενών.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις οικογένειες αυτήν την εβδομάδα κι εάν υπάρξει κάποια επίσκεψη, να επιλέξουμε μια άλλη στιγμή» δήλωσε στο CNN.

Η Τζοάνα Ίζενσον, κάτοικος του Πίτσμπουργκ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «είμαι πολύ θλιμμένη και θυμωμένη».

«Ο αντισημιτισμός υπάρχει αλλά δεν είχαμε πάντα έναν πρόεδρο που δεν κάνει τίποτα εναντίον του» τόνισε η ίδια.