Το Πεντάγωνο ανέστειλε την εκπαίδευση 303 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας της Σ.Αραβίας

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανέστειλε προσωρινά την εκπαίδευση 303 στελεχών των ένοπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, χειριστών και μηχανικών αεροσκαφών, σε τρεις αεροναυτικές βάσεις στη Φλόριντα.

Η εξέλιξη ακολούθησε τον θάνατο τριών ανθρώπων και του δράστη στην επίθεση την περασμένη εβδομάδα στελέχους της σαουδαραβικής ΠΑ σε αεροναυτική βάση στην Πενσακόλα, όπου εκπαιδευόταν, υπόθεση που οι ομοσπονδιακές αρχές χειρίζονται ως τρομοκρατική ενέργεια.

Την αναστολή διέταξε ο υφυπουργός Άμυνας Ντέιβιντ Νόρκουιστ. Αναμένεται να διαρκέσει 5 ως 10 ημέρες.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του αμερικανικού ΠΝ, η αναστολή της εκπαίδευσης τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα. Η εκπαίδευση θα ξαναρχίσει μέσα σε τάξεις εντός της εβδομάδας, όμως δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει η αναστολή της εκπαίδευσης των σαουδαράβων χειριστών στον αέρα.

Η σεναριολογία συνεχίζει να δίνει και να παίρνει για τα κίνητρα του δράστη — του Μοχάμεντ αλ Σαμράνι, 21 ετών, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα πιστόλι Γκλοκ που είχε αγοράσει νόμιμα στις ΗΠΑ — το εάν ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς.

Το επεισόδιο υπογράμμισε τις εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, χώρα που ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει σύμμαχο εκ των ων ουκ άνευ στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει η στενή διμερής σχέση να διατηρηθεί και οι πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού να συνεχιστούν, παρά την κατακραυγή στις ΗΠΑ για την εμπλοκή του βασιλείου στον πόλεμο στην Υεμένη και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρυσι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ