Το Πακιστάν ψηφίζει νομοσχέδιο κατά του βιασμού που επιτρέπει τον χημικό ευνουχισμό

Οι δράστες που καταδικάστηκαν για πολλαπλούς βιασμούς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χημικό ευνουχισμό στο Πακιστάν, αφού οι νομοθέτες ψήφισαν την Τετάρτη νέα νομοθεσία κατά του βιασμού που στοχεύει  στο να επιταχύνει τις καταδίκες και να επιβάλει αυστηρότερες ποινές.

Έρχεται ως απάντηση σε μια μαζική δημόσια κατακραυγή σχετικά με την πρόσφατη αύξηση των βιασμών κατά γυναικών και παιδιών στη χώρα και τα αυξανόμενα αιτήματα για εξασφάλιση δικαιοσύνης για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν πρέπει να ιδρύσει ειδικά δικαστήρια σε όλη τη χώρα για να επισπεύσουν τις δίκες βιασμών και να διασφαλίσουν ότι οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης θα αποφασίζονται «τάχιστα, κατά προτίμηση εντός τεσσάρων μηνών».

Όσοι κριθούν ένοχοι για ομαδικό βιασμό θα καταδικαστούν σε θάνατο ή ισόβια κάθειρξη.

Ο χημικός ευνουχισμός είναι η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της λίμπιντο ή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι μια νομική μορφή τιμωρίας σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι η ποινή του χημικού ευνουχισμού ήταν «σκληρή και απάνθρωπη» σε δήλωσή της τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο.

«Αντί να προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή, οι αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κρίσιμο έργο των μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της σεξουαλικής βίας και θα δώσουν στα θύματα τη δικαιοσύνη που τους αξίζει», ανέφερε η Αμνηστία.

Λιγότερο από το 3% των περιπτώσεων σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού καταλήγουν σε καταδίκη στο Πακιστάν, ανέφερε το Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο, επικαλούμενο τον μη κερδοσκοπικό Πόλεμο κατά του βιασμού που εδρεύει στο Καράτσι.

Σε μια απόφαση ορόσημο τον Ιανουάριο, τα τεστ παρθενίας σε θύματα σεξουαλικής επίθεσης κηρύχθηκαν εκτός νόμου στην πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν, το Παντζάμπ.

Τα λεγόμενα τεστ παρθενίας, τα οποία περιλαμβάνουν την επιθεώρηση του παρθενικού υμένα ή την εισαγωγή δύο δακτύλων στον κόλπο, είναι επεμβατικές εξετάσεις που διεξάγονται για να καθορίσουν εάν μια γυναίκα είναι παρθένα.

Πηγή: CNN