«Φρένο» Μόσχας στον Ερντογάν λίγο πριν μιλήσει με Πούτιν: Σταματήστε την τρομοκρατία

Σκληρές δηλώσεις της Μόσχας κατά της Άγκυρας για την πολιτική της στη βορειοδυτική Συρία, φαίνεται να ακυρώνουν περιθώρια σύγκλισης μεταξύ Πούτιν – Ερντογάν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει εντός της ημέρας. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να βρεθεί λύση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μετά το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις αντιπροσωπείας με ρωική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα, σχετικά με την τουρκοσυριακή σύγκρουση στην Ιντλίμπ.

Την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Πάντως, οι δηλώσεις του Πεσκόφ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για λύση: «Είναι πάντα σημαντικό να παύσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του συριακού και του ρωσικού στρατού στην Ιντλίμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρώσος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε κορυφαίες προτεραιότητες την εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι και την καταστολή οποιασδήποτε τρομοκρατικής δραστηριότητας κατά των δυνάμεων της Συρίας και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων» ανέφερε. «Θεωρούμε τέτοιες επιθέσεις από την Ιντλίμπ απαράδεκτες και η κατάσταση αυτή ανησυχεί το Κρεμλίνο» πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του για την κατάσταση στο Ιντλίμπ

«Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία» τόνισε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα γίνει και ποιος έλαβε την πρωτοβουλία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία.

«Οι εγγυήτριες δυνάμεις της ανακωχής στην Συρία, η Ρωσία και το Ιράν, πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ» επανέλαβε, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση «τηρεί πάντα όλες τις δεσμεύσεις που υπογράφει». 

«Δεδομένης της κατάστασης με τις (συριακές) επιθέσεις στην Ιντλίμπ συνεχίζουμε τις επαφές με τους εταίρους μας από την Ρωσία. Αφίχθη στην χώρα μας ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Ας γνωρίζουν οι πάντες ότι σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε χωρίς απάντηση το θάνατο των στρατιωτών μας στη Συρία» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου.

Το αντιπολεμικό ρεύμα που ελλοχεύει στην τουρκική κοινή γνώμη για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες τούρκους στρατιώτες, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί με νέες δηλώσεις του ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. 
 

Πηγή: skai.gr