Κλείσιμο

«Το όνομά μου είναι Χάρι, σκέτο Χάρι»

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη Βρετανία πραγματοποίησε το πρωί ο Δούκας του Σάσεξ Χάρι μετά από την απόφαση αποχώρησης του ιδίου και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ από τη βασιλική οικογένεια.

Αν και το Παλάτι δεν του έχει αφαιρέσει τον τίτλο του Δούκα, ο 35χρονος πρίγκιπας απευθυνόμενος στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί στο Εδιμβούργο για εκδήλωση που αφορά τη νέα πρωτοβουλία του για οικολογικά ταξίδια, ζήτησε «απλώς να με αποκαλείτε Χάρι».

Η ομιλία του έγινε λίγες ημέρες μετά από το μήνυμα που ανήρτησε με τη σύζυγό του στην ιστοσελίδα τους 'Sussex Royal' με το οποίο άφησαν να διαφανεί μία ενόχληση για την απόφαση να μην τους επιτρέπεται η χρήση του επιθέτου 'royal' (βασιλικός), κάτι που ανατρέπει εν μέρει τα σχέδιά τους για το μέλλον ως οικονομικά ανεξάρτητο ζευγάρι.

Στην ανάρτηση αναφερόταν ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιοδοσία της μοναρχίας ή του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου επί της χρήσης της λέξης 'βασιλικός' στο εξωτερικό».

Ο πρίγκιπας Χάρι αφίχθη στη Βρετανία από τον Καναδά όπου βρισκόταν με την οικογένειά του από τις 20 Ιανουαρίου.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τόσο ο Δούκας όσο και η Δούκισσα του Σάσεξ θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους υποχρεώσεις ως ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Από το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ μία 12μηνη περίοδος κατά την οποία θα κριθεί πώς λειτουργεί το νέο καθεστώς για την οικογένεια των Σάσεξ, με την έδρα τους να μοιράζεται μεταξύ Βρετανίας και βόρειας Αμερικής.

Πηγή: skai.gr