Το ντιμπέϊτ των Δημοκρατικών

Πολλοί ψηφοφόροι δεν τη συμπαθούν, αναγνώρισε το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2008 στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, όμως γι' αυτό ευθύνονται οι επί χρόνια επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων εναντίον της, σημείωσε, και επέμεινε ότι έχει το ρεκόρ σε νίκες παρά την αρνητική άποψη για το πρόσωπό της.

Τα σχόλια αυτά έκανε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ σε ντιμπέιτ στην Αϊόβα των 8 υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.

Η δημόσια αυτή συζήτηση έγινε μερικές ημέρες μετά τα σχόλια του πολιτικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου Μπους Καρλ Ρόουβ ο οποίος εγκαταλείπει τα καθήκοντά του στο τέλος του μήνα ότι είναι ψεγάδι της Χίλαρι Κλίντον το γεγονός ότι συγκεντρώνει τόσο υψηλά ποσοστά αρνητικής άποψης στις δημοσκοπήσεις.

Δεν πιστεύω ότι ο Καρλ Ρόουβ θα με υποστηρίξει. Αυτό είναι όλο και πιο προφανές, δήλωσε η Κλίντον στο ακροατήριο της δημόσιας συζήτησης, η οποία μεταδόθηκε από το πρόγραμμα This Week του δικτύου ABC.

Όμως το βρίσκω ενδιαφέρον ότι έχει τέτοια εμμονή μαζί μου. Και νομίζω ότι ο λόγος είναι επειδή γνωρίζουμε πώς να κερδίζουμε, πρόσθεσε.

Μολονότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Χίλαρι να προηγείται του κυρίου αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, πρόσφατη δημοσκόπηση του CBS έδειξε ότι το 39% όλων των ψηφοφόρων σε πανεθνικό επίπεδο έχει αρνητική άποψη για την πρώην πρώτη κυρία, έναντι ποσοστού μόνο 20% για τον Ομπάμα. Σε άλλες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά αυτών που έχουν αρνητική άποψη για την Χίλαρι ήταν ακόμη υψηλότερα.

Η ιδέα ότι θα ξεφύγεις από την επιθετική μηχανή των Ρεπουμπλικάνων και δεν θα έχεις υψηλά ποσοστά αρνητικής άποψης ως τη στιγμή που θα έχουν τελειώσει μαζί σου είναι, hspace=4πιστεύω, σαν απλώς να αγνοείς αυτό που συμβαίνει στην αμερικανική πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια, σημείωσε η Κλίντον.

Κατά το ντιμπέιτ αυτό ο Ομπάμα, ο οποίος επικρίθηκε για απειρία στην εξωτερική πολιτική, υπεραμύνθηκε των πρόσφατων σχολίων του ότι προτίθεται να έχει διάλογο, αν εκλεγεί πρόεδρος, με τους ηγέτες εχθρικών στις ΗΠΑ χωρών χωρίς να θέσει προηγουμένως όρους και ότι θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική βία κατά πυρήνων της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν χωρίς την έγκριση του Ισλαμαμπάντ.

Πιστεύω ότι ισχυρές χώρες και ισχυροί πρόεδρο συναντούν και μιλούν με τους αντιπάλους μας. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να το κάνουμε, προσπαθήσαμε να το κάνουμε διαφορετικά, αλλά δεν πέτυχε, σημείωσε και πρόσθεσε αναφερόμενος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: Πιστεύω ότι αν είχαμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο χέρι και είχαμε εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες, οφείλαμε να τον έχουμε εξαλείψει προτού αποφασίσει να σκοτώσει 3.000 Αμερικανούς.

Κανείς δεν είχε περισσότερη πείρα από τον (πρώην υπουργό Άμυνας) Ντόναλντ Ράμσφελντ και (τον αντιπρόεδρο) Ντίκ Τσέινι και τους άλλους που βρίσκονται σε αυτό το πόντιουμ και που έδωσαν την άδεια για τον πόλεμο, σημείωσε εξάλλου υπονοώντας τους παρόντες γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2002.

Εκτός από την Κλίντον και τον Ομπάμα στη δημόσια συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζον Έντουαρντς, ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, ο συνάδελφός του Κρις Ντον, ο πρώην γερουσιαστής Μάικ Γκράβελ και ο βουλευτής Ντένις Κουτσίνι.
Πηγή: skai.gr