Το νέο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ: Οι δυνατότητες και πώς αλλάζει τις ισορροπίες (video)

Το νέο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ: Οι δυνατότητες και πώς αλλάζει τις ισορροπίες (video)

Ένα πρωτότυπο μαχητικό αεροσκάφος σχεδίασε και κατασκεύασε υπό άκρα μυστικότητα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ενώ ήδη έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση «σπάζοντας κάθε ρεκόρ», όπως αναφέρει δημοσίευμα του www.popularmechanics.com.

Την αποκάλυψη έκανε ο  επικεφαλής για εξαγορές της Πολεμικής Αεροπορίας, Will Roper, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Defense News.

Το νέο μαχητικό αεροσκάφος δημιουργήθηκε  με το πρόγραμμα Next Generation Air Dominance (NGAD) με στόχο να «συμπληρώσει» ή ακόμα και να αντικαταστήσει  το Lockheed Martin F-22 Raptor. Η Πολεμική Αεροπορία έχει κατασκευάσει 186 Raptors, εκ των οποίων μόνο τα  123 είναι πλήρως λειτουργικά, ενώ σε επίπεδο ετοιμότητας, μόνο τα 64 από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς είναι σε θέση να πολεμήσουν αμέσως, αν απαιτηθεί.

Σύμφωνα με την Defense News, η Air Force των ΗΠΑ ανέπτυξε τον νέο μαχητικό αεροσκάφος σε περίπου ένα χρόνο - ένα συγκλονιστικά μικρό χρονικό διάστημα από τα σύγχρονα πρότυπα. «Η Πολεμική Αεροπορία ανέπτυξε πρώτα μια εικονική έκδοση του αεροσκάφους και στη συνέχεια προχώρησε στην κατασκευή και πτήση ενός πρωτοτύπου πλήρους μεγέθους, με πλήρη συστήματα αποστολής. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το F-35 Joint Strike Fighter», σημειώνει.

Ενδεικτικό του χρόνου που απαιτείται για την κατασκευή ενός τέτοιου αεροσκάφους είναι το γεγονός ότι το X-35, πέταξε για πρώτη φορά το 2000, τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης από την Lockheed Martin, ενώ για το F-35 χρειάστηκε μια δεκαετία.  Αντίστοιχα, το μαχητικό αεροσκάφος  Chengdu J-20 της Κίνας «κυκλοφόρησε» το 2011, μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια από τη στιγμή που σχεδιάστηκε , ενώ το Sukhoi Su-57 "Felon" της Ρωσίας δεν έχει ακόμη εισέλθει στην παραγωγή, παρά το γεγονός ότι το είδαμε για πρώτη φορά το 2010 .

«Δεν γνωρίζουμε ποιος εργολάβος σχεδίασε το νέο μαχητικό, αν και είναι σχεδόν σίγουρα ένας από τους κολοσσούς της αεροδιαστημικής (Lockheed Martin, Northrop Grumman και Boeing). Δεν ξέρουμε πού πέταξε και πού είναι τώρα. Δεν γνωρίζουμε πόσα πρωτότυπα υπάρχουν. Δεν ξέρουμε πώς είναι πόσο γρήγορα πετά και ποιες ειδικές δυνατότητες έχει. Δεν ξέρουμε τίποτα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Συμπληρώνει δε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδίασε το πρόγραμμα NGAD για να διασφαλίσει την «αεροπορική κυριαρχία» της σε μελλοντικές συγκρούσεις έναντι των αεροσκαφών που διαθέτουν  οι πιθανοί αντίπαλοι. Το νέο μαχητικό είναι εξελιγμένο  για μάχη από αέρα.