Κλείσιμο

Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε 290 φορές ρωσικά αεροπλάνα το 2021

Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ χρειάστηκε να επέμβουν και να αναχαιτίσουν πάνω από 290 φορές ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη μέσα στο 2021, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία 290 από τις περίπου 370 συνολικά αποστολές πραγματοποιήθηκαν το 2021 ως απάντηση στις δραστηριότητες των ρωσικών αεροσκαφών.

Οι περισσότερες από τις αναχαιτίσεις το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Βαλτικής, όπου το ΝΑΤΟ εκτελεί μια αεροπορική αποστολή αστυνόμευσης για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

"Γενικά, οι αναχαιτίσεις έγιναν χωρίς επεισόδια καθώς τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ απογειώνονται για να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος που πλησιάζει και να το συνοδεύσουν έξω από την περιοχή. Πολύ λίγες αναχαιτισμένες πτήσεις εισήλθαν στον συμμαχικό εναέριο χώρο", επισήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

Οι πτήσεις αναχαίτισης του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται ως ένα "φαινόμενο ρουτίνας". 

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας λόγω της ανάπτυξης ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα της γείτονος τους τελευταίους μήνες.

Το 2020, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πέταξαν περίπου 350 φορές ως απάντηση στα ρωσικά αεροσκάφη.

Σε όλη την Ευρώπη, περισσότερα από 60 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ανά πάσα στιγμή, έτοιμα να ανταποκριθούν σε απροειδοποίητες στρατιωτικές πτήσεις καθώς και σε πολιτικά αεροσκάφη που χάνουν την επικοινωνία τους με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για παράδειγμα σε περίπτωση αεροπειρατείας ή τεχνικών προβλημάτων.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι σε υπηρεσία όλο το εικοσιτετράωρο, έτοιμα να απογειωθούν σε περίπτωση μη επαληθευμένων πτήσεων κοντά στον εναέριο χώρο των συμμάχων μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Το ΝΑΤΟ είναι σε εγρήγορση και θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους».

Η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ 30 χωρών έχει δύο κέντρα αεροπορικών επιχειρήσεων — ένα στη Γερμανία, που καλύπτει τη βόρεια Ευρώπη και ένα στην Ισπανία που καλύπτει το νότο

Πηγή: DW