Το μισό δάσος του Αμαζονίου θα εξαφανιστεί έως το 2050

Περίπου το 40% του δάσους του Αμαζονίου θα καταστραφεί πλήρως έως το έτος 2.050 εάν δεν γίνει κάτι για να αποτραπεί η καταστροφή όχι μόνο της γης που ανήκει στο δημόσιο αλλά και της ιδιωτικής γης, εκτιμούν οι συγγραφείς σχετικής μελέτης που θα δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη στο βρετανικό περιοδικό «Nature».
Η προστασία των δημόσιων φυσικών αποθεμάτων δεν αρκεί με μόνη την προστασία του βραζιλιάνικου τμήματος του Αμαζόνιου από την αποψίλωση των δασών που δίνει αφορμή για την επέκταση της κτηνοτροφίας και της παραγωγής σόγιας στην περιοχή αυτή, που ενθαρρύνει με τη σειρά της την κατασκευή δρόμων, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή, επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών της έκθεσης αυτής, τον Μπριτάλντο Σιλβέιρα Σοάρες-Φίλχο, του Πανεπιστημίου Μίνας Γκεράις της Βραζιλίας, εάν η αποψίλωση των δασών συνεχιστεί χωρίς έλεγχο, τότε έξι υπόγειες υδάτινες ζώνες του Αμαζονίου θα χάσουν το λιγότερο τα δύο τρίτα της δασικής κάλυψής τους.
Παράλληλα, το ένα τέταρτο των 382 ενδημικών ειδών θηλαστικών θα χάσουν το 40% του χώρου διαβίωσής τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Είναι αναγκαίο επίσης, σύμφωνα με τους μελετητές να εκπονηθούν σχέδια για τη δημιουργία προστατευμένων δημόσιων πάρκων ώστε να εξαναγκαστούν οι καλλιεργητές αγρότες να παγώσουν την εκμετάλλευση, σεβόμενοι την διαρκή ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος οι ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει να επεκταθούν οι ζώνες προστασίας του δάσους του Αμαζονίου για να σωθεί και το περιφερειακό οικοσύστημα αλλά και αυτό καθεαυτό το τροπικό δάσος.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr