Το Λας Βέγκας θέλει να ξανανοίξει τα σχολεία του φοβούμενο αύξηση αυτοκτονιών

Οι αρχές του Λας Βέγκας στις ΗΠΑ θέλουν να επιταχύνουν το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο εξαιτίας της επιδημίας της COVID-19, λόγω κυρίως των φόβων για αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των μαθητών.

Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Κλαρκ, στην οποία περιλαμβάνεται το Λας Βέγκας και τα περίχωρά του, έχει ήδη καταγράψει 19 αυτοκτονίες μεταξύ των νέων από τότε που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι "ο διπλάσιος αριθμός από τις 9 που είχαν καταγραφεί για όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της σχολικής αυτής περιφέρειας, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ με περίπου 320.000 μαθητές.

Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων παίζει ρόλο για τις αυτοκτονίες, οι οποίες δεν μπορούν ποτέ να αποδοθούν σε μια συγκεκριμένη αιτία, αποκαλύπτουν οι επαγγελματίες. Την ίδια ώρα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αφύσικη άνοδο των αυτοκτονιών μεταξύ των ανθρώπων κάτω των 18 ετών στην κομητεία Κλαρκ: Δέκα περιπτώσεις είχαν καταγραφεί το 2017, αλλά 19 την επόμενη χρονιά.

Έρευνες έχουν ωστόσο δείξει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει αποδυναμώσει πολλούς Αμερικανούς, κυρίως νεαρούς μαθητές που δεν πάνε σχολείο εξαιτίας της, και διαπιστώνουν μια αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων που οφείλονται στα λοκντάουν και στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19.

"Καθώς αρχίσαμε να βλέπουμε μια άνοδο στον αριθμό των παιδιών που δίνουν τέλος στη ζωή τους, καταλάβαμε ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά μόνο στους αριθμούς για την COVID-19", δήλωσε στους New York Times ο υπεύθυνος της περιφέρειας Τζίζους Τζάρα, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και μήνες για να ξανανοίξουν τα σχολεία.

"Οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο για να προσεγγίσουμε ξανά τα παιδιά μας, να τα δούμε, να τα επιβλέπουμε. Έχουν ανάγκη να δουν ότι τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται, ότι υπάρχει ελπίδα", σημείωσε.

Η επαναλειτουργία των σχολείων, όπως και αυτή της οικονομίας, έγινε το περασμένο καλοκαίρι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πολλαπλασίασε τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, επισείοντας κυρίως την απειλή των αυτοκτονιών Αμερικανών που στερούνται τη δουλειά ή το σχολείο.

Στο Λας Βέγκας, η σχολική περιφέρεια υλοποίησε πέρυσι ένα πρόγραμμα συναγερμού για να εντοπίζονται οι μαθητές που κινδυνεύουν, ψάχνοντας κυρίως τα κείμενα που εισάγονται στην αναζήτηση λέξεων-κλειδιά σχετικών με αυτοκτονία ή κακή ψυχική διάθεση στα τάμπλετ που έχουν δοθεί στους μαθητές.

Περισσότερες από 3.100 φορές σήμανε συναγερμός από το σύστημα αυτό μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου, ως το σημείο που έπρεπε να προστεθεί και μια 24ωρη υπηρεσία επαγρύπνησης, σύμφωνα με τους New York Times.

Ακόμη δεν έχει οριστεί επισήμως καμία ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων στο Λας Βέγκας, αλλά η σχολική περιφέρεια έδωσε το πράσινο φως σε μια εν μέρει επαναλειτουργία, και οι πρώτοι μαθητές, οι πιο μικροί σε ηλικία, ίσως να μπορέσουν να επιστρέψουν στα θρανία τους σε μερικές εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ